ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Mike Dringenberg

Mike Dringenberg je američki strip-umjetnik, rođen u Laonu (Francuska) 1965. godine. Napoznatiji je po svojoj suradnji s Neilom Gaimanom na jednom od najboljih svjetskih strip-serijala, Sandmanu.

Objavljeni naslovi

Mike Dringerberg je rođen u Francuskoj, ali do kraja 1960-ih odrastat će u Njemačkoj, kad se seli u Ameriku, te se često s obitelji seli diljem kontinentalnog SAD-a – prebivat će i New Jerseyju, Floridi, te napokon u državi Utah. Ovdje će na tamošnjem sveučilištu studirati ilustraciju i grafički dizajn, te se počinje profesionalno baviti stripom i animacijom i prije kraja studija. Dringenberg počinje stvarati stripove za Vortex, odnosno Eclipse Comics, poput stripova Alien Worlds i Total Eclipse. Prvi radovi za DC Comics su mu bili Doom Patrol, a radio je i poznatom TCG-u Magic: The Gathering.

Prvi veliki uspjeh dolazi mu s Gaimanovim Sandmanom, gdje je prvo radio tuš, a zatim je prešao na crtež – njegov realističan stil značajno će utjecati na kasnije crtače, te trajno obilježiti estetiku cijelog serijala. Jedan je od najzaslužnijih za stvaranje za kultnog (i omiljenog lika) Smrti, a radio je i na izgledu drugih Vječnosnika. Kasnije će raditi i crtanom romanu Tori Amos, Comic Book Tatoo, s drugim strip-crtačima, a radit će i mnoge ilustracije za naslovnice popularnih knjiga i CD-albuma. Osim toga, bit će više od desetljeća jedan od umjetnika zaslužan za ilustracije karata u popularnom TCG-u Magic: The Gathering – od Miragea 1996., pa sve do Eventidea 2008. godine. Trenutno živi i radi u Portlandu (Oregon).

Na vrh