ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Nancy Peña

Nancy Peña je francuska strip-autorica i dječja ilustratorica, rođena 13. kolovoza 1979. godine u Toulouseu. Među njene napoznatije radove svakako se ubraja višestruko nagrađivani strip Medeja.

Objavljeni naslovi

Iako je provela djetinjstvo s ocem koji je imao veliku zbirku stripova i majkom koja je obožavala čitati knjige, nije joj palo na pamet postati strip-autoricom dok nije upoznala Vincenta Rioulta, autora Passer l'hiver. Par umjetničkih poznanstava poslije, Nancy se odlučila slijediti sličan put, te počinje studirati crtež u rodnom gradu, prvenstveno pod Catherine Escudie, a potom studira i završava studij primjenjenih umjetnosti. Par godina će se baviti podučavanjem primjenih umjetnosti, ali otad se definitivno okreće stripu i ilustraciji.

Utjecaj na njen crtež i stil doći će s raznih strana – djelomično od legendarnog strip-autora Willa Eisnera, a djelom od Rembrandta i Calota. S takvim rasponom, široj publici nije bio problem prepoznati njen distinktivan stil, te će 2003. godine izdati veoma zapažen prvi album, Le cabinet chinois. Potom sudjeluje u stvaranju par kolektivnih zbirki (Porophore i Amour & Desir), no nakon što se preselila u Besancon, objavila je više strip-serijala, od kojih se ističe Le Chat du kimono. Na serijalu Medee o istoimenoj mitskoj junakinji surađivat će kao crtačica s proslavljenom književnicom i sveučilišnom profesoricom antičke kulture, Blandine Le Callet. Ovaj četverotomni serijal izlazi od 2013. do 2019. godine u izdanju Castermana, a naići na ogroman uspjeh kod publike, te same pohvale od kritike. Uz ulazak u izbor Međunarodne smotre stripa u Angoulemeu, a na istom su ga ocijenili kao jednog od 100 najboljih stripova stoljeća. Uz strip, ilustrirala je ogroman broj dječjih publikacija, ali ističe se njena ilustracija knjige Les Guerriers de glace autorice Estelle Faye, a za koju će primiti nagradu Imaginales.

Na vrh