ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman, najpoznatiji kao strip scenarist i pisac mnogih pripovijedaka i romana, namijenjenih kako mlađoj, tako i starijoj publici.

Objavljeni naslovi

"Ideje dobivamo dok sanjarimo. Ideje dobivamo dok se dosađujemo. Ideje dobivamo cijelo vrijeme. Jedina je razlika, između pisaca i ostalih ljudi, u tome da mi primjećujemo dok to radimo." – Neil Gaiman

Neil Gaiman rođen je 10.11.1960 u Portchesteru, Engleskoj. Autor je mnogih pripovijedaka, romana, stripova i nekoliko filmskih scenarija. Najpoznatiji po svojoj izvanrednoj maštovitosti i pripovjedačkom talentu, iako ima širok opus, najčešći radovi su mu s područja znanstvene fantastike i horora. Među najistaknutijim ostvarenjima zasigurno je njegov serijal "The Sandman" te romani kao što su "Američki bogovi", "Koralina", "Zvjezdana prašina“ i „Knjiga o groblju“. Iako su ispočetka njegova djela bila usmjerena na stariju publiku, kasnije se okrenuo i mlađim generacijama.

Već dok je imao svega 4 godine, počeo je s čitanjem. Volio je čitati sve što bi mu došlo pod ruke. U jednom intervjuu kaže da, kada je krenuo u školu, uvijek je imao jako dobre ocjene iz većine predmeta, ali ne zato što je imao preveliku sklonost učenju, nego zato što bi odmah na početku školske godine pročitao sve knjige pa je unaprijed znao koje gradivo očekivati. Ne čudi što je nedugo potom u školi primio i  nagradu za postignuće u čitanju. Najdraže knjige iz djetinjstva su mu "Narnijske kronike" od C. S. Lewisa i "Alisa u zemlji čudesa" od Lewisa Carrolla. Također, volio je čitati i Batmana. U to vrijeme volio je i radove od R. Kiplinga,  E. A. Poea, J. R. R. Tolkiena, Harlana Ellisona i mnogih drugih. Tek kasnije postao je fan znanstvene fantastike i autora poput Alana Moorea, Rogera Zelaznya, H.P. Lovecrafta i Roberta A. Heinleina.

Svoju spisateljsku karijeru započeo je 1984. napišavši biografiju glazbenog sastava Duran Duran i knjigu citata "Ghastly Beyond Belief", u suradnji s Kim Newman. U to je vrijeme također radio kao novinar, pišući književne osvrte u nadi da će na taj način ostvariti potrebne veze da se probije kao autor. Iste godine prvi puta je pročitao "Čudovište iz močvare" od Alana Moorea i od toga trenutka počeo je sve češće provoditi vrijeme čitajući stripove. Isfrustriran stalnim izvrtanjem činjenica u novinama, Gaiman uskoro napušta novinarstvo.

Neil Gaiman i Alan Moore

Upravo nakon što je upoznao Moorea, dobio je priliku nastaviti njegov "run" na Marvelmanu, strip serijalu koji je stvoren još 1954. Jedan od glavnih razloga koji su ga privukli pisanju stripova bio je taj što su, u ono vrijeme, stripovi još uvijek bili većinom orijentirani mlađoj publici te je on htio napraviti nešto čime će ih približiti i starijima. Upravo zato je većina njegovih ranijih radova bila namijenjena odrasloj publici. Sredinom 80-tih započeo je suradnju sa crtačem Daveom McKeanom ( s kojim će i u budućnosti vrlo često surađivati) napravivši kratak strip "Nasilni slučajevi". Uskoro, Gaimana je primjetila izdavačka kuća "DC Comics" za koju je 1988. napisao grafičku novelu "Crna orhideja". Uskoro upoznaje i Karen Berger koja mu nudi posao upravo na serijalu "The Sandman". Uslijedila su još dva rada s Daveom McKeanom, "Od signala do šuma" i "Tragična komedija ili komična tragedija gospodina Puncha", popraćena i Gaimanovim kratkim radom na serijalu „Hellblazer“. Kasnije su uslijedili i mnogi drugi uspješni radovi od kojih bi ponajviše trebalo spomenuti "Knjige magije", "Besmrtnici" i "Marvel 1602."

Naslovnice najpoznatijih stripova Neila Gaimana

1990 g., u suradnji s Terryem Pratchettom (najpoznatiji po serijalu "Svijet diska"), Gaiman je napisao i svoju prvu knjigu, "Dobri predznaci". Krajem 90-tih uslijedio je  roman "Zvjezdana prašina" , a nedugo potom i "Američki bogovi", možda njegov najpoznatiji roman koji je uskoro dobio i svojevrstan nastavak pod naslovom "Anansijevi dečki", u kojem glavnu ulogu ima upravo jedan od likova iz "Američkih bogova". U isto vrijeme napisao je i mnoge novele za mlade, kao što su "Koralina", "Knjiga o groblju", "M za magiju" i mnoge druge. Velik broj njih popraćen je odličnim ilustracijama Davea McKeana.

Vezano uz njegovu filmsku karijeru, 1996. napisao je televizijski scenarij za mini-seriju „Neverwhere“. Prije nekoliko godina sudjelovao je i u pisanju dva scenarija, prvo 2005. s  Mckeanom za film "MirrorMask", a par godina kasnije s Robertom Zemeckisom za film "Beowulf". Također jedini je, uz njegovog tvorca J.M. Straczynskog, sudjelovao u pisanju scenarija za zadnje tri sezone serijala "Babylon 5".

Naslovnice najpoznatijih knjiga Neila Gaimana

Nakon vrlo uspješnih filmskih ekranizacija knjiga "Koralina" i "Zvjezdana prašina", nedavno je najavljeno da će biti napravljena serija prema knjizi "Američki bogovi" te film prema "Knjizi o groblju". Gaiman je također objavio da je nedavno počeo na pisanju drugog nastavka "Američkih bogova" i radu na prequelu Sandmana. Ovih dana očekuje se i izlazak novog romana „Ocean na kraju puta“, značajan i po tome da je to prvi roman, nakon „Anansijevih dečkiju“, namijenjen odraslim čitateljima.

Na vrh