ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Nick Abadzis

Nick Abadzis je britanski scenarist i crtač stripa, najpoznatiji po svome stripu Lajka.

Objavljeni naslovi

Iako s britanskom putovnicom, Nick Abadzis (r.1965.)ima i grčke i britanske korijene, a odrastanje također dijeli  na više država – Švedsku, Englesku i Švicarsku.

Uspon mu počinje zaposlenjem  u Marvel Comicsu (1987.), čime je postao i najmlađi Marvelov urednik dotad. Stripaški, ali autorski obol pridaje već slijedeće godine u britanskom strip-magazinu Deadline, gdje stvara i dva svoja najpoznatija lika –nagrađivani  Hugo Tate izlazi od 1988. do 1994., dok će Mr. Pleebus kasnije iznjedriti i seriju knjiga za djecu. Kao dio britanske invazije na američki strip u kasnim osamdesetima i početkom devedesetih, grupe britanskih autora koji su se probili i ostavili veliki trag u američkom (a čiji su najpoznatiji pripadnici bili Alan Moore i Neil Gaiman), Abadzis također piše za Marvel (Children oft he Voyager, 1993.) i Vertigo (Millennium Fever, 1995.).

Najpoznatija mu je ipak Lajka, nazvana i pričom vezana za istoimenog psa koji je sa Sputnikom 2 otišao daleko dalje od bilo kojeg drugog psa, a u trenutku tog lansiranja, i bilo kojeg čovjeka. Priča prati trogodišnje razdoblje prije samog lansiranja, a kroz živote koje je Lajka dotakla. Taj dio – emocionalno i kroz složene osobnosti dovršen prikaz Lajkinog života odnosno priča koje su se oko nje odvijale – je povod mnogim pohvalama i nagradama koje su uslijedile. Lajka je tako dobila nagradu Eisner 2008. za najbolju knjigu u slici za mlade, ali i nominaciju u kategoriji najboljeg uratka osnovanog na stvarnosti, te još niz nominacija i nagrada u Americi i Europi.

Iako je radio s mnogim uglednim izdavačima i novinama, mnogima će biti zanimljivo da je napisao i mnogo epizodnih dogodovština za desetog Dr. Whoa (kojeg glumi David Tennant).

Na vrh