ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Nicolas Barral

Nicolas Barral je francuski strip-crtač i autor, rođen 22. prosinca 1966. godine u Parizu, poznat kako po svom realističnom crtaćem stilu, tako i humorističnom stilu bližem klasičnom poimanju stripu. Od recentnijih uspješnica izdvajamo album Dok svira fado, te rad na poznatom serijalu Nestor Burma.

Objavljeni naslovi

Obrazovanje počinje s fokusom na filozofiju i matematiku, a potom će studirati umjetnost, a glavni utjecaj na njegov daljnji razvoj bit će jedan od njegovih profesora u Angoulemeu, poznati Robert Gigi. Profesionalnu karijeru započinje u teen-časopisu OK Podium, gdje će crtati serijal Helene et les garçons u razdoblju od tri godine. Tijekom natjecanja za mlade talente, njegov rad primjećuje urednik Jean-Christophe Pierre, te će tim putem priključiti humorističnom časopisu Fluide Glacial. Sa Stephaneom Coustonom stvara lik Ernesta Mafflua, koji će se pojavljivati u kratkim pričama od 1994. do 1997. godine, a glavni utjecaji na njegov stil ovog razdoblja su Goossens, Uderzo i Morris.

U suradnji sa scenaristom Christopheom Gibelinom, crta svoj prvi zapaženiji album, Les Ailes de Plomb, detektivsko-špijunsku priču s korijenima u 50im godinama 20. stoljeća. Sa scenaristom Pierreom Veysom koji, kao i Barral, cijeni britanski humor, stvorit će humorističnu verziju popularnog detektiva Sherlocka Holmesa nazvanu Baker Street. Pet albuma iz ovog serijala objavit će Delcourt između 1999. i 2008. Godine, a francuski Sherlock Holmes Society odat će im priznanje za njihov rad. Njihova slijedeća suradnja bit će još jedna parodija, ovog puta ozbiljnog belgijskog avanturističkog stripa Blake & Mortimer, a njihov se naslov, Les Aventures de Philip et Francis, referira na imena glavnih likova.

Slijedeća mu je suradnja s francuskim spisateljem Toninom Benacquistom, s kojim radi na stripu Dieu n'a pas reponse a tout, humorističnom serijalu u kojoj je glavnoj ulozi Bog, odnosno koji prati svakodnevne probleme i njihovo rješavanje u najvišem uredu. Ovaj će dvojac još surađivati i na stripu Les Cobayes, te Le Guide Mondial des Records. S crtačem Olivierom TaDucom u scenarističkoj ulozi stvara još jedan humoristični serijal nazvan Mon pepe est un fantome, objavljivan u izdanju Dupuisa od 2008. do 2011. godine, a potome će za Casterman naslijediti Moynota u radu na serijalu Jacquesa Tardija pod imenom Nestor Burma, o istoimenom ciničnom privatnom istražitelju. Zadnji mu je veliki projekt album Dok svira fado, objavljen 2021. godine u izdanju Dargauda, a priča slijedi dobrostojećeg liječnika burne prošlosti u vrijeme Salazarove diktature u Portugalu.

Na vrh