ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Olivier Bocquet

Olivier Bocquet je francuski strip-scenarist rođen 1976. godine. Strip po kojem postaje poznat, a ujedno je i njegov najgrađivaniji rad, jest triptih Fantomasov gnjev, a od kasnijih radova valja izdvojiti serijal Frnck.

Objavljeni naslovi

Olivier Bocquet prolazi kroz iznimnu paletu poslova prije no što se u potpunosti posvetio pisanju scenarija u stripu. Tako je radio na benzinskoj postaji, bio je fotograf na različitim zbivanjima, radio je kao dostavljač, prevoditelj, a u jednom je trenutku vodio restoran na Montmartreu. Ako to već nije dovoljno, prenosimo sirovu i očito nepatvorenu informaciju da je u jednom trenutku egzistirao kao chick-sexing specialist, što u svakom slučaju ima preduvjete postati temom mnogih razgovora i neovisnih nagađanja. Uz to, radio je na programima televizijskih kanala namijenjenih mlađim uzrastima, radio je recenzije TV serijala, napravio je kratki film, te radio u oglašavanju.

Počinje se usmjeravati na pisanje 2010. godine, kad njegov roman Turpitudes pobjeđuje na internetskom natjecanju u pisanju trilera . Natječaj je objavio Pocket pod nazivom ThrillerMania, a kao pobjednik biva i objavljen, te se potom okreće pisanju u stripu. 2013. godine u paru s ilustratoricom Julie Rocheleau piše scenarij za svoj prvi strip, triptih Fantomasov gnjev. Objavljen u izdanju Dargauda, ovaj će uradak naići na odličan prijem, te će primiti više nagrada, između ostalih onu za najbolji prvi album (nagrada BDGest'Arts), najbolji strani album (nagrada Cutting Edge), a nagrađen je i na festivalu u Lyonu (Prix BD Polar Experience).

Od 2014. se godine upušta u adaptaciju romana Camille Lackberg, te u suradnji sa švicarskom strip-crtačicom Leonie Bischoff piše i objavljuje tri albuma - La Princesse des glaces, Le Predicateur i Le Tailleur de pierre. Paralelno s ovim radi i na zadnjem albumu post-apokaliptičnog SF serijala La Transperceneige nazvanog Terminus (2015.) u suradnji s crtačem Jean-Marc Rochetteom. S njim će surađivati i na hvaljenom i nagrađivanom autobiografskom stripu Ailefroide, altitude 3954, u kojoj se Rochette dotiče svoje mladenačke strasti prema planinarenju i planinama. 2017. mu se s crtežom pridružuje Brice Cossu, s kojim započinje serijal Frnck u izdanju Dupuisa. Priča je to o siročetu koje se spletom nesretnih okolnosti (padom u jezero) nađe u prethistorijskom okruženju, a ovaj će splet fantastičnog i humorističnog, uz pohvale publike i kritike, primiti i nagradu Saint-Michel Jeunesse.

Na vrh