ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Pascal Jousselin

Pascal Jousselin, rođen 11. ožujka 1973. godine u Pouanceu, je francuski strip- crtač i scenarist, najpoznatiji po svom strip-serijalu Imabattable.

Objavljeni naslovi

Pascal Jousselin, osim što se bavi stripom, također radi ilustracije za različite medije. Ilustrirao je tako knjige za djecu, romane, vodiče, te se bavio ilustracijom u oglašavanju i na internetu. Počevši 2000. s Fiestom, stvorio je više albuma za Treize Etrange, a koja je tad bila manja pariška izdavačka kuća. Iste će godine započeti i serijal Voltige et Ratatouille, koji će stvoriti u suradnji s Brunom, a poslije će raditi zajedno i na albumima Les Aventures de Michel Swing i L'Ultime Pouvoir. Razvoju serijala Voltige će doprinijeti i mnogi drugi autori, poput Jicepola, Massonneta, Stevea Bakera i Domasa, a njegovu višeslojnost mogu pratiti i djeca i odrasli.

Veliki uspjeh i prepoznatljivost postiže s nagrađivanim serijalom Imabattable u izdanju Dupuisa. Serijal je parodija na američki strip, u kojoj glavni lik i eponimni heroj živi u mirnom i nenasilnom francuskom okruženju, za razliku od svojih američkih kolega. Život likova je arhetipski i idealizirani život francuske provincije, a strip je specifičan po moćima koje Jousselin pridaje glavnom liku, njegovim pomoćnicima i glavnim negativcima. U osnovi su to meta-moći kojima oni mijenjaju svoje okruženje, tj. strip – oni mogu preskakivati table kako bi zaobišli klasično linearno pripovijedanje, poigravati se s perspektivom ili prolaziti kroz stranice.

Na vrh