ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Pascal Rabate

Pascal Rabaté je francuski strip-autor i redatelj, rođen 13. kolovoza 1961. godine u Toursu, te je jedan od glavnih predstavnika moderne francuske strip-scene. Rabaté odrasta u Langeaisu, a studirat će grafičke tehnike na Ecole des Beaux-Arts u Angersu početkom 80.ih godina prošlog stoljeća. Karijeru u stripu i ilustraciji počinje sa svojih 28 godina, kad nakon početnog albuma Chretiens Dans le Diocese de Saint-Etienne (Fleurus, 1989.) u razdoblju od godine dana objavljuje još tri za Futuropolis – Exode, Les Amants de Lucie te Vacances.

Objavljeni naslovi

1991. stvorit će dva albuma za Editions Rackham, A Table i Signe Raoul, a slijedeće godine započinje svoju trilogiju Les Pieds Dedans za Vents d'Ouest. U razdoblju od 1998. do 2001. godine radi na svojem vjerojatno najpoznatijem i nagrađivanem serijalu, adaptaciji Tolstojevog romana Ibikus za istog izdavača. Nakon puta u Afriku, za Le Seuil objavljuje strip-album Bienvenue a Joburg, a 2006. godine se vraća Futuropolisu s još jednim kritički hvaljenim albumom Potočići. Kao scenarist, surađivat će s drugim poznatim strip-crtačima kao što su David Prudhomme (Le Jeu du Foulard, Le Marie en Plastique), te Virginie Broquet (Les Yeux dans le Bouillon).

Nagrade će biti čest pratitelj njegovog rada, pa tako za Ibikus prima nagradu Alph'Art za najbolji album, potom više nagrada za Potočiće, uključujući Prix de la BD du Point i Veliku nagradu kritike ACBD-a, nagradu Essentiel u Angoulemeu 2007. godine za La Marie en Plastique, te Veliku nagradu Quai des Bulles i . Više puta će ući u službeni izbor Angoulemea, prvo 2014. godine s albumom Fenetres sur rue koji objavljuje skupa s crtačem Simonom Hureauom (Noctambule), a zatim i s novom suradnjom s Prudhommeom, albumom Vive la Maree! 2016. godine. Također prima više nagrada za svoj cjelokupni opus, od kojih se ističe nagrada Jacques Lob. 2016. godine za Futuropolis kreće s objavljivanjem svog samostalno stvorenog serijala Le Deconfiture, a u scenarističkoj ulozi spomenimo još njegove uratke Creve saucisse (crtež Simon Hureau), Le Linge sale (Sebastien Gnaedig), te Didier, la 5e roue du tractuer s Francoisom Ravardom na crtežu.

Uz strip-stvaralaštvo, poznat je i kao redatelj, a u te se vode otisnuo 2010. godine upravo adaptacijom u dugometražni film svog nagrađivanog albuma Potočići. Do 2021. godine režirat će još tri filma, Ni a vendre ni a louer (2011.), Du goudron et des plumes (2014.), te Les Sans-Dents 2021. godine. Za Ni a vendre ni a louer primit će više nagrada, uključujući one za najboljeg redatelj i najbolji film, a za kraj spomenimo da Rabate prima najviše francusko odlikovanje za rad u kulturi 2014. godine, viteški čin u Ordre des Arts et des lettres.

Na vrh