ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Paul Cauuet

Paul Cauuet, rođen 11. lipnja 1980. godine, francuski je strip-crtač. Među najpoznatije uratke u stripu mu se ubrajaju serijali Aster, L'Honneur des Tzarom i nagrađivane Stare prdonje.

Objavljeni naslovi

Paul Cauuet odrasta u obitelji u kojoj su ga odmalena poticali da slijedi svoj put, a s obzirom da mu je otac bio reklamni dizajner i strip-kolekcionar,Paul će također, uz čitanje i uživanje u klasicima francusko-belgijske škole poput Tintina i Asterixa, i sam krenuti putem crtanja i stripa. Studirat će primijenjenu umjetnost na Sveučilištu Le Mirail u Toulouseu, a kao najznačajnije utjecaje na svoj kasniji stil navodit će velikane poput Regisa Loisela i Hermanna. Upravo će na Loiselovim predavanjima upoznati budućeg suradnika, scenarista Gillaumea Claveryja. Oni će zajedno objaviti svoj prvi serijal Aster, čeetverodijelnu avanturističku priču koja će od 2003. do 2008. godine izlaziti u izdanju Delcourta.

U Toulouseu će potom upoznati i scenarista Wilfrida Lupana, a s kojim će surađivati na dva velika serijala. Ponovno u izdanju Delcourta, od 2009. do 2011. godine izlazi im znanstveno-fantastični serijal L'Honneur des Tzarom, a ovaj diptih u šaljivom i živahnom tonu govori o pustolovinama Roma u svemiru. 2014. godine ponovno će udružiti snage i početi raditi na novom serijalu Stare prdonje, a objavit će ga Dargaud. Ponovno na humorističan način, ovaj hvaljeni i višestruko nagrađivani serijal progovara o društvenom i generacijskom sukobu kroz živote i avanture trojca 70-godišnjaka, a autori će se ovdje svjesno odmaknuti od stereotipa mladih, jakih i počesto lijepih junaka. Naši će pak junaci, ujedinjeni podjednakom averzijom prema autoritetu, odlučiti iskoristiti do kraja sve vrijeme koje im je dano. Stare prdonje će biti podjednako hvaljene od kritike i od publike, a izdvojimo dvije nagrade Saint-Michel za prvi i četvrti album, te nagradu publike Cultura iz Angoulemea. Veliku omiljenost među čitalačkom publikom zaokružit će i filmska adaptacija ovog odličnog predloška iz 2018. godine. Paralelno s ovim, u suradnji s Mayanom Itoiz stvorit će i prvi album serijala Le Loup en slip namijenjen mlađoj čitalačkoj publici.

Na vrh