ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Philippe Dupuy

Philippe Dupuy je francuski strip-autor i scenarist, rođen 15. prosinca 1960. godine u mjestu Sainte-Adresse (Normandija). Iako će njegovi samostalni radovi, kao i suradnja s autoricom i redateljicom Loo Hui Phang, biti široko prepoznati i nagrađivani, u stripu će najveća priznanja primiti u suradnji s dugogodišnjim kolegom, strip-scenaristom i autorom Charlesom Berberianom. Ova će plodna suradnja uroditi mnogim velikim uratcima, poput Gospodina Jeana i serijala Carnets, a za svoj će rad – samostalno, no i u paru s Berberianom – primiti i najprestižnije nagrade ove umjetnosti, poput Velike nagrade Angouelemea i američke nagrade Inkpot.

Objavljeni naslovi

Philippe Dupuy, zajedno s kolegom Berberianom, je jedan od vodećih strip-autora današnjice u europskom stripu. Sam Dupuy karijeru započinje pišući za razne fanzine i časopise, a prvi mu uradak, strip Le Pere Gaston, izlazi u časopisu Aie. Ova je faza kratko trajala, jer će uskoro upoznati Berberiana, kad prepoznaju svoje sličnosti (i razlike), te će taj spoj vještina i iskustava uroditi dugogodišnjom i plodnom zajedničkom karijerom – nakon upoznavanja 1983. godine, svoje će radove potpisivati uglavnom kao Dupuy-Berberian. Zajedno će dijeliti rad na crtežu i scenariju, a iznimno uspješnu suradnju počinju u fanzinu PLG. Ovi će kasnije biti sakupljeni i objavljeni u izdanju L'Associationa 1991. godine pod nazivom Les Heros ne Meurent Jamais.

Nakon ovih prvih uradaka, priključuju se časopisu Fluide Glacial, za koji stvaraju Graine de voyous, a zatim 1988. godine uspješni i dugovječni serijal Le Journal d'Henriette. Za ovu početnu uspješnicu će biti i nagrađeni već slijedeće godine na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu, a izdavat će se i u Je Bouquineu od 1995., te Spirouu od 2003. godine. U Magic Stripu će ovaj dvojac objaviti Le Petit Peintre, a potom će stvoriti i Chantal Thomas.

Najveći će uspjeh ipak ostvariti sa serijalom Gospodin Jean, u kojem će tražiti humor u svakodnevnom životu. Ovaj će se lik prvi put pojaviti 1989. godine u antologiji Frank Margerin Presente, a uskoro potom i u tiskovini Yeti. Tvrdo-ukoričene albume će kasnije sakupiti i izdati Les Humanoides Associes, a potom će izaći u izdanju Dupuisa. S Gospodinom Jeanom suradnju Berberiana i Dupuya će ponovno okruniti nagrada u Angoulemeu , ovaj put za najbolji francuski strip-album, ali će kasnije biti nominirani i nagrađivani i diljem Europe i u Americi. 2007. godine će po ovom predlošku biti snimljen dugometražni film, Ce soir je dors chez toi u režiji Oliviera Barouxa. 2002. godine Gospodin Jean će dobiti i svoj mural u Bruxellesu, uz bok drugih najvećih junaka stripa.

Ovaj će kreativni par biti prisutan zajedno i u ilustraciji, gdje će raditi u oglašavanju (Canal+), u tiskanim medijima (Liberation, The New Yorker), te u izdavaštvu. Tijekom godina će objaviti i više ilustriranih knjiga, poput niza putnih dnevnika o gradovima kojima su bili inspirirani. Iako će Dupuy surađivati i s drugim autorima, najviše priznanja će primiti u suradnji s Berberianom. Tako će uz prethodno navedene nagrade primiti i nagradu Inkpot 2003., a biti će 2013. nominirani za nagradu Eisner. Najveće će priznanje ipak doći u 2008. godini, kad će zajedno primiti Veliku nagradu Angoulemea za životno ostvarenje.

Na vrh