ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Philippe Xavier

Philippe Xavier je francuski strip-crtač, rođen 8. svibnja 1969. godine u Bordeauxu. Od poznatijih uradaja ovog autora izdvajamo crtane romane Le Souffle, Paradis Perdu te Croisade i Tango.

Objavljeni naslovi

Xavier će rano početi svoju turneju svijetom – već s osamnaest godina odlazi u Argentinu na studij marketinga, a potom će raditi kao grafički dizajner u Čileu. S 22 godine odlazi u SAD, gdje će živjeti 12 godina i početi se profesionalno baviti stripom. Tako će od 1996. godine pod imenom Philip Xavier početi raditi za Caliber Comics na popularnom 18-djelnom fantastičnom serijalu Legendlore, a radit će i za Marvel na stripu Astonishing X-Men, te za Peregrine Entertainment na Books of Lore. Osim toga, radit će i za različite časopise kao što je Fantasy Illustrated te Heavy Metal.

Utjecaj koji su na njega imali francuski stripovi u mladosti u sinergiji s američkim crtačkim tehnikama proizvest će izniman i detaljan stil. Ovaj će kasnije upotrijebiti i pri povratku u Francusku (Lyon), gdje će nacrtati svoj prvi europski strip Le Souffle, te zadnja tri albuma u tetralogiji Paradis Perdu (za oba stripa scenarij piše Ange). 2006. godine za Le Lombard započinje hvaljeni serijal Croisade u suradnji sa scenaristom Jeanom Dufauxom, a potom će ovaj dvojac započeti serijal Conquistador za Glenat 2012. godine. Tri godine poslije, Xavier i Nathalie Sergeef stvaraju povijesni serijal Hyver 1709, dok će kolaboracija s Matzom doći 2017. godine i uroditi hvaljenim crtanim romanom Tango.

Na vrh