ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Pia Guerra

Pia Jasmin Guerra je američko-kanadska strip-crtačica i karikaturistica, rođena 2. prosinca 1971. godine u Hobokenu (New Jersey, SAD). Njen najpoznatiji strip-projekt postat će hit-serijal Y, posljednji muškarac na svijetu, a također će raditi na stripu Dr. Who: The Forgotten, te na različitim projektima za DC i Marvel Comics. Osim toga, radit će na stripove i političke karikature za časopise poput MAD Magazinea i The New Yorkera, a njenu zbirku karikatura možete pronaći u izdanju Vertiga pod naslovom Me The People.

Objavljeni naslovi

Pia Guerra počinje čitati stripove sasvim slučajno, našavši i pročitavši slučajno ostavljeni strip iz serijala X-Men, ali nakon toga nije prestala. Kao samouku umjetnicu, umjetnost i umjetnička karijera će joj uvijek biti u prvome planu, no neko vrijeme ju je ozbiljno zanimala i medicina. U srednjoj školi počet će pohađati strip-konvencije, i u kratkom vremenu ideja karijere u svijetu stripa će uskoro prerasti u stvarnost.

Prije profesionalnog ulaska u svijet stripa, Guerra će neko vrijeme raditi u svijetu video-igara na davanju glasa likovima, kao i na kreiranju knjižica s uputama. Početkom novog tisućljeća, po prvi put će se sresti s Brianom K. Vaughanom, te će uskoro zajedničkim snagama stvoriti uspješnicu Y, posljednji muškarac na svijetu. Iako je već u 90-im godinama prošlog stoljeća radila na većem broju nezavisnih stripova, ovaj će joj projekt biti prvi veliki odraz u visine američkog stripa, a sam serijal izlazit će od 2002. do 2008. godine u izdanju Vertiga. Osim popularnosti, Guerri će ovaj serijal donijeti i više strukovnih priznanja, među kojima se svakako ističe prestižna nagrada Eisner (2008. godina).

Nakon ovog uspjeha, Guerra će raditi na više projekata, od kojih se ističe njen rad na Marvelovom serijalu Spider-Man: Unlimited, potom stripu Dr. Who: The Forgotten, te serijalu Torchwood, a radit će i na više naslovnica, uključujući alternativnu naslovnicu za DC-ev Black Canary. U recentnim se godinama Guerra okrenula političko-satiričnoj karikaturi u poznatim časopisima i novinama poput The Washington Posta i The New Yorkera, a nakon početka rata u Ukrajini, sudjelovat će u projektu Comics for Ukraine: Sunflower Seeds, čija će zarada biti namijenjena ukrajinskim izbjeglicama. Na kraju vrijedi spomenuti kako je Pia Guerra 2023. godine bila nominirana za Pulitzerovu nagradu u kategoriji ilustrirane reportaže.

Na vrh