ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Pierre Alary

Pierre Alary (1. svibnja 1970.) je francuski strip crtač i animator. Nakon 10 godina karijere u Disney studijima kao animator (radio je na animirianim filmovima "Tarzan" i "Knjiga o džungli 2"), na radost svih ljubitelja stripa, posvetio se devetoj umjetnosti. Najviše uspjeha postigao je sa stripovima Belladone i Silas Corey.

Objavljeni naslovi

Pierre Alary je također poznat po radu pod imenom Stanley. Studirao je animaciju na prestižnom pariškom Ecole des Gobelins, školi s međunarodnom reputacijom, a iz koje mladi talenti (individualno ili grupno) često odlaze raditi za najveća animacijska studija, neki od kojih su i Disney, Universal, Pixar i Dreamworks. Upravo je i Alary nakon završenog studija otišao raditi za Disney u Montreuilu, gdje je prvo radio kao pomoćni animator, a zatim i animator na mnogim poznatim animiranim filmovima (Tarzan, Cuzco, Knjiga o džungli 2).

Stripom se počinje baviti 1993., pridavši pritom priču L'Ami de la Poesie serijalu Recits Grain de Sable za izdavačku kuću Vents d'Ouest. Prvi put koristi svoj pseudonim Stanley 1997. u radu na Griffin Dark, l'Alliance u kolaboraciji s Didierom Crisseom.

Za Soleil Productions stvara Les Echaudeurs des Tenebres (2001.), a za istog izdavača započinje serijal Belladone (2004-2007.), te nastavlja s fantasy serijalom SinBad, stvorenog s Audrey Alwett i Scotch Arleston (2008.-2010.). Radio je i na nekoliko kolektivnih projekata, kao što su Sur les traces de Luuna za ponovno Soleil, te Mauricetovog Une bien belle nuance de rouge za Bamboo.

2013. se udružio s Fabienom Nuryem kako bi stvorio povijesno-špijunski diptih Silas Corey za Glenat Charactere.

Na vrh