ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Pierre Christin

Pierre Christin, rođen 27. srpnja 1938. godine u predgrađu Pariza (Saint-Mande), je francuski strip-scenarist i jedan od najboljih i poznatijih pisaca u modernom svijetu stripa. Njegov je najpoznatiji uradak strip-serijal Valerijan, poznat i pod svoja dva francuska naziva Valerian, agent spatio-temporel, odnosno Valerian et Laureline, a koji je 2017. godine i adaptiran u visokobudžetni dugometražni film redatelja Luca Bessona, Valerijan i grad tisuću planeta.

Objavljeni naslovi

Pierre Christin studira na Sorbonni i Institutu političkih znanosti u Parizu, a po obrani svog doktorata prvo se bavi novinarstvom, te 1965. odlazi u SAD, gdje predaje francusku književnost na Sveučilištu Utah u Salt Lake Cityju. Tamo se ponovno susreće sa starim prijateljem, Jean-Claudeom Mezieresom, kojeg upoznaje za vrijeme Drugog svjetskog rata u podzemnim skloništima tijekom zračnih uzbuna. On će ilustrirati Christinovu prvu priču, Le Rhum du Punch, koju će poslati časopisu Pilote 1966. Potom će se vratiti u Francusku i raditi na Sveučilištu u Bordeauxu, a iste će te 1967. godine, ponovno u kolaboraciji s Mezieresom, objaviti u Piloteu prvu priču koja će započeti serijal Valerian, agent spatio-temporel – Les Mauvais Reves. Poznat uglavnom već pod imenom Valerijan, ovaj će serijal na svoju 40. obljetnicu, 2007. godine, promijeniti ime u Valerian et Laureline. Kako se u tom razdoblju još uvijek podrugljivo gledalo na strip i rad u stripu, a zbog svog rada na sveučilištu, Christin će u tom razdoblju raditi pod pseudonimom Linus.

Od 1970. do 1980., Christin će nastaviti objavljivati svoje radove u Piloteu, a surađivat će s mnogim poznatim crtačima - Jacques Tardi, Boucq, Vern, Annie Goetzinger, Andre Juillard i Sebastien Verdier su samo neka od tih velikih imena. Christin se prilagođavao svakom od svojih suradnika i njihovim stilovima, pa je tako u suradnji s Mezieresom utopijski-optimističan, s Enkijem Bilalom stil mu je mračan (Les Phalanges de l'Ordre noir, Partie de chasse), a osobnije i intimnije teme dolaze do izražaja kad je crtala Annie Goetzinger (La Demoiselle de la Legion d'honneur, La Sultane Blanche). 1989. godine će s Enkijem Bilalom surađivati na njegovom prvom dugometražnom filmu, Bunker Palace Hotel. Osim toga, Christin će objavljivati i znanstveno-fantastične romane paralelno sa svojim drugim projektima.

Christin je obožavao putovati, pa tako između 1992. i 1999. godine obilazi svijet, a o tom iskustvu piše u L'Homme qui fait le tour du Monde u suradnji s Philippeom Aymondom. Kasnije će opet raditi zajedno na Est-Ouest, u kojem će zabilježiti svoja iskustva tijekom života u Americi, ali i hladnoratovskoj Europi. Putovanje istočnom Europom bit će povod za još jedan strip, trodijelni serijal Lena koji stvara uz pomoć Andrea Juillarda.

Pierre Christin je objavio više od šezdeset albuma koji se bave šarolikom i bogatom paletom tema. One se kreću od psiholoških portreta do trilera, preko SF-a do povijesnih pripovijesti. Tijekom svog života primio je velik broj priznanja, a višestruko je nagrađivan na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu, te diljem Europe.

Na vrh