ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Pierre-Henry Gomont

Pierre-Henry Gomont , rođen 1978. godine., je francuski strip-scenarist i crtač , a živi i radi u Saint-Ouenu. Najpoznatiji je po svojim stripovima stripovima Malaterre i Pereira pretend.

Objavljeni naslovi

Pierre-Henry Gomont se bavio različitim stvarima, uključujući godine provedene radeći kao sociolog, a to će iskustvo njegovom radu kasnije pridavati etnografsku i socijalnu dubinu. Formalnu naobrazbu u crtanju nije prošao, izuzev par radionica s modelima. Pohađao je tečajeve poslovne škole umjesto toga, pa je njegov stil uglavnom rezultat samoukog rada i utjecaja pretežno američkih autora, poput Arta Spiegelmana, Mikea Mignole i Charlesa Burnsa.

Svoje prve doprinose u stripu pridaje sudjelovanjem u zbirci 13m28, koju izdaje Manolosanctis. 2011. godine radi svoj prvi strip-album Kirkenes, koji izdaje Les Enfants Rouges, a u suradnji sa strip-scenaristom Jonathanom Chatelom. Iste godine, Manolosanctis izdaje njegov samostalan uradak Catalyse. Potom slijedi suradnja s Ericom Borgom na kriminalističkom stripu Crematorium u 2012., te sa Eddyem Simonom na stripu Rouge Karma (2014. godina). Uz prethodni strip, za istog izdavača (Sabarcane) radi i adaptaciju romana Marcusa Maltea (Carnage constellation) nazvana Les Nuits de Saturne, a zatim hvaljeni i nagrađivani Pereira pretend. 2018. godine za Dargaud završava još jednu uspješnicu, Malaterre. Taj je strip nadahnut osobnom pričom, a ona ga smješta u ekvatorijalnu Afriku, sasvim drugačiju kulturu i prirodu –bogato, kompleksno i kaotično iskustvo. Uz česte nominacije i nagrade za svoj rad, izdvojimo samo dvije Velike nagrade RTL-a – prva za Pereira pretend, te slijedeća za Malaterre.

Na vrh