ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Renato Polese

Renato Polese (27. travnja 1924., Rim) - talijanski crtač stripa i ilustrator, svoju stripovsku karijeru započinje krajem četrdesetih za rimsku izdavačku kuću Cineavventura i katolički tjednik Il vittorioso. 1955. seli u Englesku gdje radi za razne izdavače (Fleetway, Hulton, IPC) i dnevne novine, između ostalih i za Daily Mirror, crtajući stripove raznih žarnova, od vesterna do znanstvene fantastike.

Objavljeni naslovi

Svoju suradnju s izdavačkom kućom Sergia Bonellija Polese započinje 1967. Zajedno sa Sergiom Tarquiniom i Ginom D'Antoniom čini okosnicu slavnog serijala "Storia del West" ("Priče s Divljeg Zapada") za kojeg je Polese je nacrtao dvadeset i dvije kompletne epizode te još sedam u paru s drugim autorima. Istovremeno, kroz sedamdesete počinje raditi i za Il giornalino za kojeg kroz nekoliko idućih desetljeća u strip adaptira poznate romane ("Put u središte zemlje", "20.000 milja pod morem", "Nevolje jednog Kineza u Kini", "Amadeus", "Moby Dick", "Kapetanova kći" ...) te crta serijale kao što su "Pony Express", "Sheriff Wanted", "Gli angeli del West", "Mitty", "Mister Charade", "Ronin", "Susane" i druge.

Kao i Tarquinio, nakon završetka "Priča s Divljeg Zapada" nastavlja crtati Kena Parkera. Nacrtao je dvije kompletne epizode te dio omnibusa u jubilarnoj pedesetoj epizodi "Priče o vojnicima". Očito se njegov rad svidio Berardiju i Milazzu pošto je nacrtao i jednu epizodu u drugom dijelu serijala, koja je u nastavcima izlazila u Ken Parker Magazinu. Radio je i na drugim Bonellijevim serijalima kao što su "Bella & Bronco", "Mister No", "Zagor" i "Nick Raider".

Na vrh