ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Renaud Dillies

Renaud Dillies je francuski strip-autor, rođen 13. listopada 1972. godine u Lilleu. Njegov opus uključuje zamjetnu količinu priznatih i poznatih strip-albuma i serijala, a među njima se ističe samostalni uradak Betty Blues, te više kolaboracija sa scenaristom Regisom Hautiereom, od kojih izdavajamo serijale Alvin i Abelard.

Objavljeni naslovi

Renaud Dillies će visoko obrazovanje započeti studijima humanistike i grafičkog dizajna, a potom će studirati ilustraciju na akademiji lijepih umjetnosti (oba u gradu Tournai u Belgiji). Svoje pripravništvo u stripu započinje radom u poznatom časopisu Spirou, a ondje će crtati pozadine za Fredericka Jannina, a radit će i na Clarkeovom stripu Melusine. Prvi veliki uspjeh bit će mu ujedno i prvi samostalni uradak, strip Betty Blues (u izdanju Paqueta), a za njega će odmah primiti nagradu za najbolji prvijenac na Međunarodnom festivalu stripa u Angouelemu.

Osim što će nastaviti objavljivati za Paquet, kreće i u dužu, te plodnu suradnju sa scenaristom Regisom Hautiereom. Ovaj će dvojac krenuti s dva albuma u 2006. godini, Mister Plumb i Melodie de Crepuscule, no 2009. godine počinje objavljivati za Dargaud – prvo izlazi samostalni Bulles et nacelle, a potom 2011. ponovno surađuje s Hautiereom, ovaj puta na popularnom Abelardu. Pet godina poslije, zajedno će završiti još jedan hvaljeni serijal, Alvin, za istog izdavača, a od najnovijih projekata valja izdvojiti serijal Le clan de la riviere sauvage, započet 2021. godine. Od drugih projekata u svijetu stripa, istaknut ćemo da je pod pseudonimom Jack objavljivao humoristične stripove sportske tematike za Bamboo, te erotske priče u serijalu Salut les coquines.

Na vrh