ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

René Follet

René Follet je proslavljeni belgijski strip-umjetnik – scenarist, crtač i ilustrator, rođen 10. travnja 1931. godine, a preminuo 13. ožujka 2020. godine. Ponekad poznatiji pod pseudonimom Ref, Follet će ostati zapamćen po svojim nagrađivanim uratcima poput crtanih romana Ikar, Terreur i Odisejeva putovanja, a radit će i na poznatom serijalu Poručnik Blueberry.

Objavljeni naslovi

René Follet počet će svoju crtačku karijeru već s četrnaest godina, kad će ilustrirati promotivno izdanje Stevensonovog Otoka s blagom, a s osamnaest počinje raditi za dva glavna franko-belgijska časopisa, Spirou i Tintin. 1950. godine bit će mu ponuđena suradnja na kultnom serijalu Blake and Mortimer, ali kako ne bi bio naveden kao jedan od autora, Follet odbija i nastavlja samostalnu ilustratorsku karijeru. Tijekom iste, radit će ilustracije za veliki broj časopisa, a od ilustracija za knjige treba spomenuti one za serijaliziranu verziju Grofa Monte Crista objavljenog 1951. godine.

Do 1971. godine Follet će se uspješno baviti ilustracijom, no tad se udružuje s Yvanom Delporteom na svom prvom većem strip-projektu, serijalu Les Zingari. Tri godine poslije, Follet započinje jedan od svojih prepoznatijih strip-uradaka, serijal Ivan Zourine, o avanturama i potragama za blagom ruskog geologa s početka 20. stoljeća. Ovaj će strip biti odlično primljen, a za isti će Follet primiti svoje prvo veliko priznanje, belgijsku nagradu Saint-Michel. Za fantastični serijal Ikar, ponešto drugačiji od ostatka opusa, Follet biva nagrađen i u Angoulemeu (nagrada Tournesol), a nagrađen će mu biti i diptih Terreur, gdje zajedno sa scenaristom Duchateauom stvaraju mračniju verziju Francuske revolucije, a prate slavnu Marie Tussaud, ime i danas sinonimno s voštanim kipovima. Veliku nagradu kritike primit će za jedno od svojih posljednjih radova u stripu, kolaboraciju s Emmanuelom Lepageom nazvanu Odisejeva putovanja, a prvi put objavljenu 2017. godine.

Follet će nastaviti raditi i u osamdesetim godinama svog života, što na stripu, što na privatnim ilustratorskim projektima. Follet je preminuo 13. ožujka 2020. godine u svom rodnom gradu, ali iza sebe ostavlja ogromno i zavidno crtačko-ilustratorsko naslijeđe, kao i velik utjecaj na mlađe autore. U karijeri dužoj od 70 godina, Follet nam ostavlja svoje barokne ilustracije u velikom broju tadašnjih kontinentalnih časopisa, a osobito hvaljen ostat će njegov elegantan i dinamičan crtački stil.

Na vrh