ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Renzo Calegari

Renzo Calegari (5. 9. 1933., Bolzaneto) - talijanski crtač stripa i ilustrator.

Objavljeni naslovi

Renzo Calegari rodio se 5. 9. 1933. u Bolzanetu, provincija Genova. Njegovi početci u svijetu stripa datiraju iz 1955., kada prekida studij i kreće u Milano crtati stripove, postavši član  studija D'Ami. Njegov prvi rad strip je El Kid kojega je nacrtao te iste 1955., zajedno s Ginom D'Antonijem, da bi zatim prema scenariju Gianluigija Bonellija crtao I tre Bill ("Tri Billa"). Potom crta velik broj ratnih stripova za englesku izdavačku kuću Fleetway.

1964., ponovo zajedno s Ginom D'Antoniom kreira slavni serijal Priče s Divljeg Zapada koji mu donosi velik ugled kod publike i kritike, a krajem šezdesetih crta i nekoliko epizoda serije Carabina Slim. 1969. prekida rad na stripovima da bi se posvetio politici (kao član Komunističke partije Italije), no stripu se ipak vraća 8 godina kasnije, crtajući 1977., zajedno s Milazzom, seriju Welcome to Springville po Berardijevu scenariju.

Oduševljeni njegovim crtežom, Berardi i Milazzo ga pozivaju da crta Kena Parkera, što on isprva prihvaća, no ubrzo ipak odustaje, tako da je ovu njegovu jedinu epizodu završio Trevisan. U nastavku karijere surađuje s raznim časopisima (spomenimo samo Orient Express i Zodiaco) crtajući kratke stripove, ilustracije te naslovnice (posebno su mu poznate western ilustracije za La Frontieru). Pogotovo je usko surađivao s Il giornalinom za kojeg je stvorio western seriju Boone. 1994. je nacrtao jednu epizodu Texa Willera prema scenariju Claudia Nizzija, a nedavno su mu u Italiji objavljene i dvije epizode Mistera Noa.
Potom slijedi duga pauza da bi se 2007. opet vratio stripu nacrtavši strip Bandidos! prema scenariju Gina D'Antonija.

 

Na vrh