ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Riad Sattouf

Riad Sattouf, rođen 5. svibnja 1978. godine u Parizu, je francuski strip-crtač, scenarist i filmski redatelj francusko-sirijskog porijekla. Njegov najpoznatiji rad u stripu je nagrađivani serijal Arapin budućnosti, ali je poznat kao redatelj nagrađivanog filma Les Beaux Gosses. Također je surađivao 10 godina s francuskim satiričkim tjednikom Charlie Hebdo, u kojem je je stvorio jedno od svojih poznatijih djela, La vie secrete des jeunes.

Objavljeni naslovi

Riad Sattouf je rođen u Parizu od majke Bretonke i oca Sirijca, te tako djetinjstvo provodi u Libiji i Siriji, a zatim živi u Bretanji, odnosno studira u Rennesu. Od malena ga je zanimao strip, te uz pomoć i neprekinutu opskrbu od strane njegove bake, stalno čita strip-albume i časopise. Tako da, iako je želio postati pilot, ipak se prebacuje na prestižni Gobelins L'Ecole de l'Image i studira animaciju. Poznati strip-autor Olivier Vatine 1997. godine primjećuje njegov talent, te ga upoznaje s Guyom Delcourtom, vlasnikom izdavačke kuće Delcourt. Tako će ova kuća izdati prvi njegov profesionalni rad, serijal Petit Verglas stvoren u suradnji sa scenaristom Corbeyranom između 2000. i 2002. U istom će razdoblju raditi ilustracije za naslovnice knjiga, ali će se baviti i animacijom. U karakterističnom, humorističnom stilu opisuje svoja adolescentska iskustva u dva albuma, Manuel du puceau i Ma Circoncision. U potonjem odbacuje obrezivanje kao okrutan i besmislen postupak, a ta iskustva sagledavamo kroz prizmu društveno-političkog života u Siriji 80-ih godina 20. stoljeća.

Sattoufov prvi samostalni serijal izlazi u Dargaudovoj Poisson Pilote zbirci od 2003. do 2005. Les Pauvres Aventures de Jeremie je podosta autobiografski prikaz odrastanja sentimentalnog mladića, a izdana su ukupno tri albuma. Za istu zbirku radi i No sex in New York, dok mu Hachette izdaje Retour au College 2005. Potonji će ostvariti veliki uspjeh, te ponukan time, stvara hvaljeni serijal Pascal Brutal. Ovaj će požeti više nagrada, između ostalih i nagradu Jacques Lob (za drugi album), te nagradu Međunarodne smotre stripa u Angoulemeu za najbolji album (ovaj put za treći).

Od 2004. do 2014., surađivat će s francuskim satiričkim tjednikom Charlie Hebdo, u kojem će prvotno biti objavljivan njegov strip-serijal La vie secrete des jeunes. On će kasnije biti skupljen i objavljen u tri albuma, a ovaj nagrađivani strip prepričava anegdote iz stvarnog života. 2009. se nastavlja baviti adolescentskim temama, ali ovaj put kao redatelj i suscenarist dugometražnog filma Les Beaux Gosses. U ovom se humorističnom filmu Sattouf bavi ljubavnim životom adolescenata, te njihovom odrastanjem. Film je doživio ogroman uspjeh u Francuskoj, te je već u dva mjeseca imao preko milijun gledatelja. Film je također, uz mnoge pohvale i komercijalnu uspjeh, primio i nagradu Cesar. 2014. kreće sa svojim možda i najpoznatijim serijalom Arapin budućnosti. Ovaj hvaljeni crtani roman govori o njegovom djetinjstvu i odrastanju u Francuskoj, Libiji i Siriji, a Sattouf će s njim po drugi put primiti nagradu Angoulemea za najbolji album.

Na vrh