ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Richard Corben

Richard Corben, rođen 1. listopada 1940. u Andersonu, a preminuo 2. prosinca 2020. godine nakon operacije srca, američki je strip-crtač, scenarist, ilustrator i urednik. Svjetski prepoznat po svom crtežu, njegov najpoznatiji doprinos strip-umjetnosti postat će serijal Den, objavljivan u časopisu Heavy Metal. Osim toga, radit će za Marvel, DC i Dark Horse te druge velike izdavače, na popularnim serijalima poput Punishera, Hellblazera i Hellboya, a njegov će ogroman doprinos stripu biti prepoznat i kroz više prestižnih nagrada za životno ostvarenje.

Objavljeni naslovi

Richard Corben se rodio na farmi u Missouriju, a odrastao u Sunfloweru, te će diplomirati umjetnost na Kansas City Art Institute 1965. godine. Ondje će se usredotočiti na osnove crteža i slike, koje će mu biti od presudne važnosti za njegov kasniji realističan stil. Iako njegova škola nije imala animaciju u svom kurikulumu, napravit će tijekom studiranja kratki petominutni animirani film o Heraklovih 12 zadataka. Iako mu je želja bila otići putem New Yorka, te se odmah početi baviti stripom i animacijom, za takav veliki korak se nije odmah odlučio, s obzirom da je bio pomalo povučena i plaha osoba. Tako će prvo raditi za oca u građevini, a potom će se zaposliti u lokalnoj filmskoj tvrtci kao umjetnik i animator. 1965. će se i vjenčati s Madonnom (Dona) Marchant, a upoznaje je ju radeći kao tehničar za animaciju i specijalne efekte na njenom nagrađivanom filmu Siegfried Saves Metropolis. No, nakon gotovo 10 godina što će raditi u animaciji, odlučuje dati svojoj umjetničkoj strani veću slobodu, i kreće u crtanje stripa na tadašnjoj underground strip-sceni u raznim fanzinima, te tako crta za Grim Wit, Skull, Slow Death, a radi i svoju antologiju Fantagor. 1970. godine počinje ilustrirati SF i horor priče za Warren Publishing, a njegove priče će se pojavljivati u strip-časopisima Creepy, Eerie i Vampirella i drugdje, a ovi će uratci poslije biti ponovno izdani kao albumi (izdanja Dark Horse Books i Dynamite Entertainment).

Zahtjevi za reprintom ovih njegovih uradaka počinju stizati i iz Europe, a lik Dena koji se prvi put pojavljuje u Grim Witu, osvanut će i na stranicama novoosnovanog francuskog časopisa Metal Hurlant. Časopis koji pokreću Moebius, Druillet i Dionnet postaje franšiza i u Americi, a ovdje se izdaje pod imenom Heavy Metal, te će Corben nastaviti suradnju s njima. 1976. godine prilagodit će kratku priču Bloodstar Robert E. Howarda, tvorca Konana, u jedan od prvih crtanih romana uopće. Istovremeno, za Heavy Metal nastavlja razvijati svoj serijal Den, njegovu slavnu i poznatu kreaciju. Svojevrstan uvod u strip-serijal počinje kratkim animiranim filmom Neverwhere (nevezan za kasniji istoimeni Gaimanov roman i strip), a priča slijedi perolakog šmokljana koji se zaputi u svijet Neverwherea, inspiriran prethodnim svjetovima poznatih autora, najviše Roberta E. Howarda, Edgara Ricea Burroughsa (tvorca Tarzana) i H. P. Lovecrafta (poznatog po Cthulhuu). Ondje će nazivni šmokljan (kojem stres prelaska u novi svijet ostavlja u sjećanju samo kraticu svog punog imena, D.E.N. – David Ellis Norman) prerasti u golog i mišićavog junaka koji se teško othrvava novim i čestim erotskim avanturama u svijetu neviđenih opasnosti, odvratnih čudovišta i žena zamamnih oblina koje jedva dočekaju novu epizodu ne bi li se (ponovno) bacile na ovog junaka. Dio priče se našao i u animiranom filmu Heavy Metal, ova će sagu od 1986. godine Corben nastaviti izdavati preko svoje etikete Fantagor Press. Iako su njegovi crteži i priče često uspoređivani s pornografijom, sam Corben je preferirao svoj stil opisivati senzualnim, a crtež animacijske kvalitete nijednog čitatelja nije ostavio ravnodušnim.

Naravno, ovo je samo dio bogatog Corbenovog opusa. U 2000-ima i kasnije će raditi na nizu projekata, prvi od koji bit će suradnja s Brianom Azzarellom na serijalu Hellblazer za DC, a s njim će napraviti i četverodijelni mini-serijal Startling Stories: Banner za Marvel. Također za Marvel, ovaj put u paru s Garthom Ennisom radi na Punisheru (Punisher: The End), a kasnije se okušava i u serijalu Ghost Rider. Radit će i na Marvelovom serijalu Haunt of Horror, u kojem adaptira klasične književne predloške u strip, prvo po pričama Edgara Allana Poea, a zatim i H.P. Lovecrafta. Za Dark Horse ilustrirat će epizode Konana (Conan of Cimmeria #1-7), te njegov Eisnerovom nagradom prepoznati doprinos serijalu Hellboy. Uz pregršt nagrada tijekom karijere, vrijedi izdvojiti čak tri koje su mu dodijeljene za životno postignuće – prvo u 2012. godini biva uveden u Will Eisner Award Hall of Fame, potom 2015. i u Ghastly Awards Hall of Fame, te naposljetku 2018. godine prima prestižnu Veliku nagradu Angoulemea za životno ostvarenje. Uz to, Corben je ilustrirao naslovnice albume i postere, a najpoznatiji mu je cover albuma Bat Out Of Hell američkog glazbenika Meat Loafa, a koji časopis Q svrstava među 100 najboljih svih vremena.

Na vrh