ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Romain Renard

Romain Renard je belgijski strip-autor rođen 1975. godine, poznat po strip-serijalima poput Melvilea, odnosno ranijem serijalu American Seasons. Njegov širok spektar zanimanja uključuje i rad u ilustraciji, dizajnu, glazbi, te suradnju na stvaranju filmova i reklama.

Objavljeni naslovi

Umjetničku karijeru započinje završetkom studija na prestižnom Institut Saint-Lucu u Bruxellesu. Ondje je njegov slavni otac, Claude Renard, vodio svoj podjednako slavni Atelier R. Renard, te kao i otac, mladi Renard počinje raditi kao dizajner za belgijskog kazališnog redatelja F. Dragonea na predstavama postavljanima u Belgiji i SAD-u. U razdoblju do 2007. godine sudjelovat će i u razvoju video-igre Amazonia, a kao svestrani umjetnik bavit će se i glazbom, te s belgijskom grupom ROM objavljuje debitantski album L'Etoile du Sud.

Strip-karijeru počinje kao crtač na serijalu American Seasons 2005. godine. Na stvaranju istog surađuje sa strip-scenaristom Yvesom Vasseurom, inače prijateljem njegova oca, a radnja stripa je smještena u Ameriku 1960-ih, pri vrhuncu hladnog rata. Ponovno će raditi za Casterman sa svojim idućim djelom, strip-biografijom Jima Morrisona nazvanu The End: Jim Morrison. 2011. će izdati strip-adaptaciju romana Winter's Bone, odnosno Un Hiver de Glace, također za Casterman.

U svijetu stripa postaje prepoznat kao potpuni strip-autor svojim samostalnim serijalom Melville, a koji 2013. godine počinje izlaziti u izdanju Le Lombardea. Ovaj nagrađivani serijal uzima kao svoj fokus različite i svaki put drugačije stanovnike malih imaginarnih gradića u Americi, a stilski je mješavina detektivskog romana i estetike modernog vesterna, te uz fascinantne krajobraze, odlikuju ga i neočekivani zapleti, kao i snažna doza realizma. Za prvi dio ovog serijala, Priču o Samuelu Beauclairu, koji pripovijeda o romanopiscu koji se nađe ispred spisateljskog zida, Renard odmah dobiva nagradu Diagonale za najbolji crtani roman u Belgiji te godine, te više nagrada za najbolji scenarij. Drugi dio, Priča o Saulu Milleru, o umirovljenom profesoru, također dobiva nagradu za najbolji crtani roman 2016. godine (Festival du Polar), a oba će albuma također biti adaptirana za kazalište. Ako vas ovaj svijet zanima i željeli bi znati više o njemu, možete si skinuti i aplikaciju Les Chroniques de Melvile, a ovdje možete ponuditi i svoje priče, te pripomoći širenju ovog malog Renardovog svemira.

Na vrh