ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Sean Phillips

Sean Phillips je nagrađivani engleski strip-crtač, rođen 27. siječnja 1965. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najpoznatiji dio njegovog opusa proizlazi iz suradnje s odličnim scenaristom Edom Brubakerom, a broj serijala koji se izdvajaju kvalitetom je zaista velik. Najbolji njegovi uratci najčešće dolaze iz kriminalističkog žanra odnosno trilera, a dovoljno je navesti serijale Kriminal, Fatalna, Spavač, Zatamnjenje i Ubij ili umri kao uvod u njegov repertoar, no svakako treba spomenuti i njegov rad na uspješnicama DC Comicsa poput Wildcatsa, Hellblazera i Batmana.

Objavljeni naslovi

Phillips će odrasti u Ujedinjenom Kraljevstvu, a odmalena su ga impresionirali stripovi, pogotovo oni stvoreni u Marvel Comicsu. Ipak, kreativni uzori su mu značajno širi, a uključuju poznate autore poput Duncana Fegreda, Billa Sienkiewicza, Davea Mckeana i Jaimea Hernandeza. Karijeru u stripu počinje već tijekom školovanja, kad će raditi na britanskim stripovima za djevojke kao što su Bunty, Judy i Nikki, a nakon diplome započet će suradnju s Johnom Smithom na serijalima New Statesmen i Straitgate, te s Patom Millsom na stripu World War Three. Bit će dio i pohoda britanskih strip-autora na Ameriku kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, a radit će na serijalu Hellblazer za DC Comics. Po povratku u Britaniju značajan će biti njegov rad za časopis 2000AD gdje će, između ostalog, raditi i na njihovom glavnom i super-popularnom serijalu Judge Dredd, a 1990. godine ilustrirat će naslovnicu albuma Supernatural za poznati britanski bend Stereo MC's.

Na početku novog tisućljeća, vraća se u SAD i upoznaje Eda Brubakera, s kojim će početi suradnju na serijalu Scene of the Crime, a ovaj će projekt uroditi i dugogodišnjom suradnjom ova dva majstora stripovskog zanata, čiji se svježi plodovi mogu okusiti i do danas. Nakon ove suradnje, pak, Phillips će raditi pod DC-evom etiketom Wildstorm duže vrijeme na serijalu Wildcats, a potom će se prokušani tandem opet naći zajedno na odličnim serijalima Spavač (za DC) i Kriminal te Incognito (za Marvelovu etiketu Icon Comics). U ovom će razdoblju (2007.) kratko raditi i za Delcourt s Fabienom Vehlmannom na serijalu 7 Psychopaths, a od 2006. do 2008. godine s Kirkmanom će raditi na serijalu Marvel Zombies. 2011. godine, Phillips će na strip-konvenciji Kapow! oboriti dva Guinnessova rekorda – za najbrže napravljeni strip, te najviše suradnika na jednom stripu, a u društvu velikih imena stripa poput Gibbonsa, Braithwaitea, Quitelyja i Fegreda.

2012. godine, Brubaker i Phillips ponovno uspostavljaju kontakt, te im se vraćaju i stare navade stvaranja uspješnica – ovaj put će raditi pod okriljem Image Comicsa na serijalu Fatalna, a mnogi kritičari će baš ovaj uradak prozvati najsjajniji draguljem u niski njihovih uspješnih kolaboracija. Sljedeće će već godine zajedno potpisati petogodišnji ekskluzivni ugovor za Image Comics, a prethodni uspjesi osigurat će im klauzulu u ugovoru koja kaže kako će Image objaviti bilo koji gotovi strip koji im ovaj dvojac predoči, a bez potrebe za inicijalnim predstavljanjem projekta. Nije potrebno naglašavati kako je ovaj kreativni duo bio sretan s ovom slobodom u svom umjetničkom izražavanju, a ni Image nije imao razloga za brigu – do danas su objavili više njihovih hvaljenih projekata, uključujući serijale Zatamnjenje, Ubij ili umri i Pulp.

Phillips je poznat po korištenju više stilova i pristupa u svom radu, od kolora i čiste linije za superherojske stripove, do prepoznatljivog noir-stila, a za svoj će rad primiti četiri prestižne američke nagrade Eisner, kao i pregršt drugih u Britaniji i Americi.

Na vrh