ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Simon Spruyt

Simon Spruyt je belgijski strip-crtač i autor, rođen 16. travnja 1978. godine. Najpoznatiji je po svom stripu De Bamburgers, odnosno fikcionalnoj autobiografiji SGF.

Objavljeni naslovi

Simon Spruyt studira strip na školi za umjetnost u Bruxellesu, a diplomirat će 2005. godine. U ovom gradu će i početi stvarati stripove pod pseudonimom Zlatan Magazurski – prvo za časopis Zone 02, ali kasnije objavljuje i u drugdje, poput časopisa Demo, Ink, Myx i Zone 5300. Već će 2006., zajedno sa scenaristom Fritzom van den Heuvelom, početi objavljivati svoj nagrađivani strip De Bamburgers, parodiju kraljevanja i analizu kraljevskih zgoda. Već će sljedeće godine Bries izdati Spruytov solo-projekt, diptih De Furox, priču o vanpovijesnom zmaju smještenu u povijesni kontekst nastanka nacističkog režima 1933. godine, a 2010. izlazi In Rozen, priča o flamanskim socijalistima.

U knjizi SGF, Spruyt nam nudi kolekciju fiktivnih autobiografskih priča, ili kako bio on to opisao, "rekonstrukciju života i djela S.G.F. Spruyta, jednog od glavnih strip-industrijalista svog doba". Ovaj će zanimljivi uradak objaviti Silvester 2011. godine, a iste će primiti i nagradu Stripvos za najbolji strip nizozemskog govornog područja. 2014. godine prima još jednu nagradu za strip Junker – Een Pruisische Blues, o dva pruska brata u godinama netom prije Prvog svjetskog rata. Od 2016. godine član je uredništva strip-časopisa Stripgids, a kolege su mu strip-autori Nix, Marc Legendre i Judith Vanistendael, odnosno novinari Karl van den Broeck i Roel Daenen. Uz to, Spruyt je jedan od autora iza stripa koji je popratio brošuru Building Bridges in Europe.

Na vrh