ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Stephen Desberg

Stephen Desberg, rođen 10. rujna 1954. godine u Bruxellesu, belgijski je strip-scenarist. 2010. godine je bio i među 10 najprodavanijih strip-autora u Francuskoj, a među najpopularnija njegova djela svakako treba ubrojiti stripove Le Scorpion i Pustinjsku zvijezdu.

Objavljeni naslovi

Stephen Desberg je treće dijete u braku američkog odvjetnika i francuske profesorice, a odrasta u Bruxellesu po očevom dobivanju zastupništva za distribuciju fimova Metro-Goldwyn-Mayera u zemljama Beneluxa. Njegovo će djetinjstvo tako biti podosta ispunjeno američkim filmovima, ali će redovito čitati i nova izdanja Spiroua, a kasnije će otkriti i Tintin. Iako će mladi Desberg studirati pravo, nikad neće završiti, već će pomalo početi objavljivati svoje prve strip-uratke, kroz suradnju s mnogim tadašnjim velikim autorima u Spirouu.

Prvi veliki uspjeh bit će strip Billy the Cat (crtež Stephane Colman), o životu životinja u urbanoj sredini, kroz perspektivu mačke koja je jednom bila mladi školarac. Ovaj humoristični (iako na trenutke dramatičan i mračnijeg humorističnog tona) serijal bit će veliki hit, te će dobiti i svoju animiranu inačicu, ponešto lepršavijeg karaktera. Krajem 80-ih počet će se odmicati s adolescentskih na odrasle teme, te raditi crtane romane. Sredinom 90-ih i početkom novog stoljeća radit će na više popularnih naslova, a ovdje izdvajamo Pustinjsku zvijezdu, IR$, te Le Scorpion. Sve ove će odlikovati odrasle teme, iako će lokacije i vremenska razdoblja u koja smješta svoje likove biti posve različita. U sljedećoj dekadi stvoriti zavidan broj novih serijala, što će ga označiti kao jednog od velikih stvaratelja unutar franko-belgijske škole stripa.

Na vrh