ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Steve Cuzor

Steve Cuzor, rođen 21. siječnja 1971. godine u Rennesu, francuski je strip-autor i crtač. Najpoznatiji je po radu na strip-serijalima Blackjack i O'boys, kao i po svojoj ljubavi prema konjima, rodeu i bluesu.

Objavljeni naslovi

Steve Cuzor je rođen u Rennesu, ali djetinjstvo provodi u Montargisu (Loiret). Odmalena se zanimao prvenstveno za dvije stvari – crtanje i konje, te s potonjim početi baviti već s 13 godina. Nastupat će na rodeima u američkim vojnim bazama u Njemačkoj, a od 1992. do 1994. godine radit će isto u Americi, te će u tom razdoblju i živjeti u Texasu. Iako ljubav prema konjima i svim sportovima vezanim za njih neće nestati, ipak se upisuje na studij primijenjenih umjetnosti u Parizu, te se polako, ali sigurno probija u svijet stripa svojim kratkim pričama. To će ga dovesti do njegovoj prvog velikog uspjeha, samostalno stvorenog serijala Blackjack u izdanju Castermana. Ovaj serijal neće biti vezan za westerne i jahanje, kako bi početna pretpostavka možda išla, već je to priča o četvoro djece u doba prohibicije u New Yorku. Prema Cuzorovim riječima, trebao mu je odmak od vlastitih iskustava, koja su tad bila još uvijek svježa.

Kasnije će se više usredotočiti na crtež, te će u tandemu s mnogim poznatim scenaristima stvoriti mnoge nagrađivane stripove. Tako će za Editions Nocturne, a u paru sa scenaristom Jose-Louisom Bocquetom, sudjelovati u kolektivnom serijalu BD Blues s albumom Lead Belly 2006. godine. Iste će godine nacrtati jednu epizodu serijala Quintett scenarista Franka Girouda, a izlazi u izdanju Dupuisa. 2009. godine će Dargaud početi objavljivati njegov popularni serijal O'boys, za koji Cuzor potpisuje crtež, ali i scenarij zajedno s Phillipeom Thiraultom i Stephaneom Colmanom. Ova priča govori o lutanjima mladog bijelca i starijeg crnca Amerikom 1930-ih, te je protkana još jednom Cuzoru dragom temom, bluesom. Laurent-Frederic Bolle će napisati scenarij za Billyja Stocktona na Cuzorov crtež u serijalu XIII Mystery, još jedan njegov doprinos velikim serijalima. 2018. godine objavljuje povijesni crtani roman Cinq branches de coton noir s Yvesom Senteom na scenariju, a ovaj višestruko nagrađivani strip govori o prvoj zastavi Sjedinjenih Država, kao i borbi Afroamerikanaca protiv rasizma.

Na vrh