ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Steve Dillon

Steve Dillon, rođen 22. ožujka 1962. godine u Londonu, a preminuo 22. listopada 2016. godine u New Yorku, hvaljeni je britanski strip-crtač. Djela po kojima će ostati zapamćen svakako uključuju serijale Hellblazer, Propovjednik i Punisher.

Objavljeni naslovi

Steve Dillon je rođen u Londonu, a odrasta u Lutonu kao najstariji od troje djece. Najmlađi brat Glyn će djelomično slijediti Steveov put – postat će vizualni umjetnik s primarnim fokusom na film i televiziju, ali će također objaviti zapaženi crtani roman Nao Brown. Steve se nije ozbiljnije vidio u svijetu stripa sve do srednje škole i školskog strip-projekta nazvanog Ultimate Sci Fi Adventures 1975. godine. Svoj prvi strip objavljen ovdje nazvat će The Space Vampire, a potom će napraviti i Escape from the Planet of the Apes.

Prvim profesionalnim projektima počinje se baviti relativno rano, već sa 16 godina, kad crta naslovnu priču za prvi broj Hulk Weeklyja za Marvel UK, a poslije će raditi na Nicku Furyju. Osim toga, u 80-im godinama pisat će i za poznate engleske strip-publikacije, poput časopisa Doctor Who Magazine, 2000AD i Warrior. Ipak, Dillonov prvi veliki doprinos svijetu stripa bit će pokretanje časopisa Deadline, zajedno s Brettom Ewinsom, a izlazit će sljedećih 7 godina. Osnovna vrijednost ovog projekta bit će u promicanju rada mladih strip-autora, ali i alternativne perspektive u mainstream, kao i prvi časopis koji je promicao tada mladi britpop pokret.

U istom tom razdoblju, samim krajem 80-ih, upoznat će se s Garthom Ennisom, a njihove će kolaboracije proizvesti mnoge uspješnice, te će po njima Dillon i najviše ostati u pamćenju mnogim ljubiteljima stripa. Nakon mnogih probdjevenih noći uz dobar irski viski, ovaj će se dvojac usuglasiti oko mnogih filozofskih počela u stripu, a nakon toga će uslijediti višegodišnja plodna suradnja. Nakon Hellblazera, radit će na Propovjedniku i završiti ga 2000. godine nakon 66 objavljenih brojeva, a uz to, radit će na Punisheru i Hitmanu. Uz druga priznanja, Propovjednik će postati i kritički zapažena TV-serija, na kojoj će Dillon biti koproducent. Nažalost, Dillon nas prerano napušta – preminuo je 22. listopada 2016. godine u New Yorku.

Na vrh