ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Sylviane Corgiat

Sylviane Corgiat, rođena 21. veljače 1955. godine u Aix-en-Provenceu, francuska je spisateljica, te tv- i strip-scenaristica. Nagrađivana za svoj spisateljski opus, poznata je po popularnom romanu za mlađe uzraste Trafiquants de memoire, kao i po svom serijalu crtanog romana Stakleni mačevi.

Objavljeni naslovi

Sylviane Corgiat počinje oblikovati riječi na radionicama pisanja u rodnom Aix-en-Provenceu, a one koje će voditi Roger Bozzet bit će usredotočene na znanstvenu fantastiku. Fascinirana podjednako mogućnostima žanra, kao užitkom oblikovanja riječi i korištenja jezika, Corgiat će kasnije dosta raditi i u ovom žanru, no također će stvarati i za mlađe uzraste. Uz to, radit će kao scenaristica na popularnim francuskim televizijskim serijama poput Navarroa i La Crima.

U stripu će se pojaviti 2004. godine na više serijala koje će objavljivati izdavač Les Humanoides Associes. Počinje sa strip-albumom L'Appel des dieux iz serijala Stellaire, a u suradnji sa scenaristom Patrickom Gallianom, uz crtež Christelle Pecout i Alberta Ponticellija. Ponovno će iste godine početi surađivati s Pecout na serijalu Lune d'ombre, a 2004. će također započeti serijal Elias le maudit s crtačem Corradom Mastantuonom. Od 2009. do 2014. godine surađivat će s crtačicom Laurom Zuccheri na popularnom serijalu Stakleni mačevi, koji kroz žanr mača i magije prati mladu Yamu i njen svijet osuđen na nestanak skorim gašenjem sunca. Prije rada u stripu, proslavila se pisanjem romana i pripovijesti poput Une souris verte, La Reve et l'assassin, Le Souffle de cristali i Le Cycle des Chimeres, a popularni su joj bili i uratci za mlađe uzraste poput Une Ombre en cavale i nagrađivani Trafiquants de memoire.

Na vrh