ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Thierry Smolderen

Thierry Smolderen je belgijski strip-scenarist, te profesor i esejist kojemu je strip-medij osnovno akademsko usmjerenje. Rođen je 25. studenog 1954. godine u Bruxellesu, a uz mjesto predavača u Angoulemeu, vrijeme posvećuje webzinu zvanom Coconino World. Kao povjesničar stripa, izdao je akademski rad na ovu temu, Naissances de la bande desinee, a kao strip-scenarist je najpoznatiji po serijalu Gypsy, odnosno crtanom romanu Souvenirs de l'empire de'l Atome.

Objavljeni naslovi

Smolderen ulazi u umjetnički svijet studijem animacije 70-ih godina prošlog stoljeća, ali počet će se zanimati i za kazalište te glazbu. Karijera u stripu mu započinje desetak godina kasnije, kad sredinom osamdesetih postaje kritičar i esejist u Glenatovom časopisu posvećenom stripu, Cahiers de la bande desinee. Krajem 80-ih, a u izdanju Glenata će mu izaći i prvi scenaristički radovi, tad znanstveno-fantastičnog stila, radeći na nastavku stripa Dans l'ombre du soleil s Colinom Wilsonom, odnosno serijalu Hybrides, a na kojem je bio suscenarist od drugog toma. Šireći malo svoj repertoar, također sudjelovao na stvaranju erotskog serijala Fripons u izdanju Humanoides Associesa. Potom će za istog izdavača potpisati više serijala i albuma – od 1990. do 1995. godine s Gaucklerom stvara Karine Springwell, Colere Noire (Marcele, 1990.-1993.), te Nombre u kolaboraciji s Eggerom (1991.- 1992.).

1993. godine objavljuje svoj scenaristički prvijenac za Dargaud, popularni i veoma hvaljeni serijal Gypsy, a Enrico Marini će upotpuniti kreativni dvojac zaslužan za njegov nastanak. Ovaj će serijal biti izdavan do 2002. godine i sastojat će se od 6 tomova, a pričom slijedi vozača kamiona koji vozi ledenu rutu svijeta bliske budućnosti i nenadane visoke glacijacije. Početkom novog tisućljeća, udružit će se s Dominique Bertail na dva projekta, L'Enfer des Pelgram, odnosno serijalu Ghost Money. Od 2013. počinje plodnu suradnju s crtačem Alexandreom Clerisseom – za Dargaud će zajedno objaviti dva veoma popularna crtana romana, Souvenirs de l'empire de l'Atome, te psihodelični Ete diabolik (objavljen 2015. godine), te će za oba primiti više uvaženih strukovnih nagrada u Francuskoj i širom Europe.

Smolderen živi i radi u Angoulemeu od 1994. godine, gdje i podučava vještinama pisanja scenarija, odnosno upoznaje nove generacije s poviješću europskog stripa (Ecole Europeenne Superiure de L'image – EESI). Kao dio svog akademskog rada, te sintezu više godina istraživanja, 2009. godine objavljuje Naissances de la bande desinee, u kojem traži izvorišne točke stripa. Po adaptaciji i prijevodu na engleski jezik, ovaj će rad 2015. godine biti nominiran za prestižnu nagradu Eisner u kategoriji akademskog rada.

Na vrh