ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Thomas Campi

Thomas Campi, rođen 8. prosinca 1975. godine, talijanski je strip-crtač. Karijeru u stripu mu najviše obilježavaju dva poznata uratka, kriminalistički serijal Julia te dokumentarni crtani roman Makaroni!, ujedno i najnagrađivanije njegovo djelo.

Objavljeni naslovi

Thomas Campi završava umjetničku školu Dosso Dossi u Ferrari 1994. godine, te kreće sa studijem arhitekture u Bologni, ali do istoga i odustaje 1997. godine, s obzirom na već započetu karijeru u ilustraciji i strip-crtežu. Počet će s ilustracijom i grafičkim dizajnom u reklamnoj agenciji Taibi&Taibi, no par godina poslije objavljuje svoj prvi strip Mem the Seeker, u suradnji sa scenaristom Stefanom Viettijem (Comics&Dintorni, 1997. godina). Dvije godine poslije počinje ilustrirati popularni kriminalistički serijal Julia, a koji je u izdanju Bonellija stvorio veliki Giancarlo Berardi. Paralelno s radom na ovom serijalu, 2008. godine surađivat će s Brremaudom na adaptaciji književnog klasika Rat i mir u izdanju Glenata, a 2010. godine započinje svoju prvu suradnju s belgijskim scenaristom Vincentom Zabusom na stripu Les Petit Gens za Le Lombard. Već će slijedeće godine sudjelovati u dobrotvornom projektu Magnitude 9, a ova će zbirka ilustracija biti namijenjena žrtvama razornog potresa u Japanu.

2014. godine istaći će se nominacijom za nagradu Spectrum 21, kao jedini Europljanin u konkurenciji te godine, a iste te godine završava crtani roman Les Larmes De Seigneur Afghan ponovno u suradnji s Zabusom, te poznatim reporterom Pascaleom Bourgauxom. Odmah počinje sljedeći projekt s Zabusom, crtani roman Makaroni!, a koji izlazi u izdanju Dupuisa 2016. godine. Ova dirljiva priča o talijanskoj imigraciji primit će, kao i prethodni strip, nagradu Cognito za najbolji dokumentarni crtani roman, a uz ovu, Makaroni! će primiti i Ekumensku nagradu na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu. 2017. godine Le Lombard mu objavljuju hvaljeni uradak Magritte, a već slijedeće godine objavljuje crtani roman Joe Shuster – The artist behind Superman. Trenutno se nalazi usred novog projekta u tandemu s Zabusom, crtanog romana L'eveile, a koji bi trebao uskoro izaći u izdanju Delcourta.

Thomas Campi je tijekom svoje karijere primio mnoge nagrade na raznim festivalima stripa, uključujući one u Francuskoj, Belgiji, Španjolskoj, SAD-u i Australiji. Uz godine rada u Italiji, proveo je i šest godina u Kini, a potom se seli u Australiju, te sad živi i radi u Sidneyju.

Na vrh