ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Tiburce Oger

Tiburce Oger, rođen 21. travnja 1967. godine u gradiću La Garenne-Colombes, francuski je strip-crtač i scenarist. Njegov opus uključuje uspješnice poput crtanih romana Gorn, Canoe Bay, te Go West, young man.

Objavljeni naslovi

Tiburce Oger studirat će umjetnost u Angouelemeu, a nakon diplome 1989. godine, radit će tri godine kao pripravnik za animacijski studio. Poznatiji projekti na kojima će raditi u ovom razdoblju bit će animirani filmovi Teenage Mutant Ninja Turtles i Denver the Last Dinosaur, no početkom 90-ih godina prošlog stoljeća se okreće strip-stvaralaštvu. Prvi uradak bit će mu ujedno i veliki hit – samostalno će napisati i nacrtati dugovječni serijal Gorn, koji je smješten u svijet s elementima visoke fantastike i vječne ljubavi kao pokretača lika i cijelog zapleta. Ovaj će dugovječni serijal izlaziti u izdanju Vents d'Ouesta od 1992. do 2008. godine, a ukupno će biti objavljeno 11 svezaka. S Christianom Patyjem na crtežu, 1997. i 1998. godine stvorit će i zaseban serijal u čijem odvjetku od osnovne priče glavnu ulogu igra sporedni lik Damoiselle Gorge.

U međuvremenu, 1998. godine Oger će za Delcourt, a u suradnji sa scenaristom Denis-Pierre Fillipijem, nacrtati priču za djecu Orull, le souffleur de nuages, a u razdoblju od 6 godina bit će objavljene ukupno četiri knjige. Paralelno s ovim projektom, od 2000. do 2002. godine, Oger će samostalno stvoriti fantasy-western trilogiju La Piste des Ombres za Vents d'Ouest, a osim dobre recepcije među čitalačkom publikom, Oger će za rad na ovom serijalu primiti i nagradu festivala stripa u Chamberyju. Kasnije će raditi na serijalu Ewen u paru s crtačem Andreiom Arinouchkineom, a slijede i dva projekta s Patrickom Prugneom – serijal L'Auberge du bout du monde te crtani roman Canoe Bay objavljen 2009. godine. Od 2007. do 2010. godine, Oger će ovaj put kao crtač raditi s Vincentom Perezom na četverodjelom serijalu La Foret, a izlazit će u izdanju Castermana. 2011. godine sa scenaristicom Anne Robillard kreće u adaptaciju serije romana Les Chevaliers d'Emeraude, a već će prvi svezak njihovog serijala, nazvan Les Enfants Magiques, doseći nakladu od 65 000 primjeraka.

Na vrh