ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Vincent Mallié

Vincent Mallié je francuski strip-crtač i slikar, rođen 24. travnja 1973. godine u Parizu. Njegov doprinos stripu najbolje se ocrtava kroz rad na dva popularna i poznata fantastična serijala, Velikom mrtvacu, te Potrazi za Pticom vremena – Prije Potrage.

Objavljeni naslovi

Nakon studija ekonomije, Mallie će se nasamo par mjeseci posvetiti povijesti, kad ipak odlučuje upisati Ecole Superieure des arts graphiques u Parizu i krenuti umjetničkim smjerom. Osnovno usmjerenje mu je bio reklamni dizajn, no uskoro se s kolegom-umjetnikom i srednjoškolskim prijateljem Joelom Parnotteom okreće prema stripu. Njihov prvi zajednički uradak bit će kratka strip-priča Hong Kong Triad objavljena 1996. godine, ali već par godina poslije, ovaj će mali izlet u strip postati serijal od tri albuma, a objavljivanje istog započinje 2000. godine (Editions Le Temeraire). Ovaj će dvojac također pokrenuti SF serijal Les Aquanautes za Soleil 2000. godine, a 2003. u suradnji sa scenaristom Jeromeom Felixom počinje crtati novi serijal nazvan L'Arche. Ova će suradnja potrajati do 2007. godine, a iste će te godine početi veliku kolaboraciju sa slavnim Regisom Loiselom.

Loisel i Djian na peru, uz Vincentovu crtačku vještinu, stvaraju serijal Veliki mrtvac – ovog odlikuje, uz atmosferu Bretanje, i estetika apokaliptičnog, ekološkog i fantastičnog, te vrlo brzo stječe veliku čitalačku publiku. Ovaj će serijal Vents d'Ouest izdavati punih dvanaest godina, a završit će 2019. godine nakon osam izdanih albuma i mnogobrojnih pohvala. Ipak, to nije sve što će Mallie raditi u ovom razdoblju – Loisel i le Tendre mu 2010. nude suradnju na proslavljenom serijalu Potraga za Pticom vremena, gdje će ilustrirati sedmi album ponovno pokrenutog serijala (La Voie du Rige). Kasnije kolaboracije mu uključuju i rad na serijalu Le Chevalier Bragon,odnosno na srednjovjekovnom diptihu Tenebreuse, za koji surađuje sa scenaristom Hubertom. Osim stripa, Mallie je i poznati slikar – njegove radove se moglo vidjeti na izložbama u galerijama širom Francuske i Europe.

Na vrh