ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Vittorio Giardino

Vittorio Giardino, rođen 24. prosinca 1946. godine u Bologni, talijanski je strip-autor i crtač. Ovaj nagrađivani autor ima iza sebe velik broj albuma i završenih serijala, te vjernu čitalačku publiku, a od poznatijih djela izdvajaju se serijali Jonas Fink, No pasaran te Putovanja, snovi i tajne.

Objavljeni naslovi

Vittorio Giardino u svom rodnom gradu Bologni studira elektrotehniku, a diplomirat će istu 1969. godine. No, već s trideset godina prestaje s baviti elektrotehnikom, te se u potpunosti posvećuje stripu. Prva priča izaći će mu u talijanskom tjedniku La Citta Futura pod nazivom Pax Romana, dok će svoj prvog stripovskog heroja stvoriti 1982. godine – lik Maxa Fridmana prvi put se pojavljuje u avanturi nazvanoj Rapsodia Ungherese. Ova će epizoda biti serijalizirana u časopisu Orient Express, a s ovim stripom Giardino postaje poznat na međunarodnoj razini – ovaj će biti izdan u 18 zemalja, te će primiti nagrade za ovaj rad na festivalu stripa u Lucci te na briselskom festivalu stripa (St. Michel).

Od 1984. godine, Giardino će stvoriti više kratkih priča za talijanski časopis Comic Art, a kroz ovaj će i uvesti lik popularne Little Ego, mlade djevojke koje se pojavljuje u erotskim pričama od jedne stranice. 1991. godine, Giardino stvara strip i lik Jonasa Finka za časopis Il Grifo. Ovo je priča o Jonasu, mladom praškom Židovu, koji se 50-ih godina prošlog stoljeća našao na udaru represije i diskriminacije staljinističkog režima. Ovaj će strip biti odlično primljen, te će dobiti prestižne strukovne nagrade u Francuskoj i SAD-u.

Giardinov crtački stil u velikoj mjeri podsjeća na belgijski ligne claire, dok će spisateljski dio najviše inspiracije naći u klasičnim detektivskim i špijunskim romanima.

Na vrh