ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Ward Green

Ward Greene, rođen 23. prosinca 1892. godine u Ashevilleu (Sjeverna Karolina), a preminuo 22. siječnja 1956. godine u Havani (Kuba), američki je spisatelj, urednik i novinar. Nadzirat će rad Alexa Raymonda, te drugih scenarista i crtača pri King Features Syndicateu, a od 1946. godine pa do svoje smrti, Greene će i raditi na Raymnondovom kultnom strip-serijalu Rip Kirby. 1945. godne napisat će priču Happy Dan, the Cynical Dog za časopis Cosmopolitan, a koje će postati predložak za popularni film Walta Disneyja Dama i skitnica iz 1955. godine.

Objavljeni naslovi

Greene je rođen u Ashevilleu, ali odrasta u Atlanti, a jedan od njegovih predaka je i poznati američki general Nathaniel Hawthorne. Prvi posao bit će mu u dnevnom listu Atlanta Journal, gdje će raditi kao pomoćni sportski urednik, a tijekom 10 godina napredovat će od sporta preko policijskih istraga do statusa najuglednijeg novinara u ovom listu. Radit će reportaže sa suđenja Leu Franku, kao i priče s bojišnice pred kraj Prvog svjetskog rata. 1920. godine, Hearst Corporation ga zapošljava kao pisca i urednika u odjelu časopisa, a kasnije će postati izvršni urednik. Od 1925. do 1931. godine, Greene će također pisati članke i za ugledni američki časopis The American Mercury.

Greene će 1929. godine objaviti svoj prvi roman, Cora Potts, a sedam godina poslije i Death in the Deep South, dramatiziranu priču o slučaju Lea Franka, a ovaj će 1937. godine biti adaptiran u dugometražni film They won't forget. Greeneova priča Happy Dan, the Cynical Dog, objavljena u Cosmopolitanu 1945. godine, doživljava sličan uspjeh – ova će postati predložak za popularni Disneyjev animirani film Dama i skitnica. 4. ožujka 1946. godine izaći će prvi broj kultnog stripa Rip Kirby, na kojem će Ward raditi do svoje smrti 1956. godine. Iako kasnije uglavnom povezivanim s Alexom Raymondom, Ward Greene je zamislio ovog lika, te su prvi scenariji u serijalu uglavnom njegovi. Osim ovog, Greene će pokrenuti i pisati strip Scamp, temeljen na manjem liku iz filma Dama i skitnica, no iako će ga uskoro preuzeti drugi autori, strip će poživjeti dugih 30 godina. Greene će koristiti i više pseudonima, tako da njegove uratke možete naći i pod imenima Frank Dudley i Jean Greene.

Na vrh