ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Warren Ellis

Warren Girard Ellis, rođen 16. veljače 1968. godine u Rochfordu (UK), engleski je strip-autor, romanopisac, a kao scenarist je radio i na filmu i u video-igrama. Ellis je iznimno plodan stvaratelj, a među najpoznatijim strip-uratcima su mu svakako serijali Transmetropolitan, Global Frequency i Red, a od romana valja spomenuti Crooked Little Vein i Gun Machine. Kao scenarist radio je i na više animiranih filmova, najviše u Marvel Anime franšizi, te je napisao scenarije za više popularnih igara (Hostile Waters, Dead Space). Njegov opus obilježavaju transhumanističke teme, poput nanotehnologije, prijenosa svijesti i tjelesnih poboljšanja, a obogaćene su njegovim pogledom na društvo i kritikom istog.

Objavljeni naslovi

Warren Ellis je rođen u Essexu, te će se ondje i obrazovati. Pisanjem se već počinje baviti u školskom časopisu, ali će do kasnije zvjezdane spisateljske karijere raditi veoma različite poslove - radit će u knjižari, ugostiteljstvu, u stečajnom postupku, a neko vrijeme će se baviti i manualnim transportom vrća s kompostom. Prvi tekstovi će mu izaći u britanskom RPG časopisu Adventurer, za koji će napisati lovecraftovski strip Whiplash. Slijedit će kratak album za poznati časopis Deadline, a napravit će i par kratkih priča u Judge Dredd i Doctor Who svemiru. U ranim 90-im godinama prošlog stoljeća, Ellis počinje raditi za Marvel na serijalu Hellstorm: Prince of Lies, na kojem će raditi do zadnjeg albuma, a radit će i na Excaliburu, superherojskom serijalu smještenom u Britaniju. U tom će razdoblju raditi i na Wolverineu i Thoru, kojeg je presvukao u sasvim novo ruho.

Prvi veliki uspjesi kad počinje raditi za druge velike izdavače – Caliber Comics, Image Comics, ali prvenstveno za DC Comics. Prvo će raditi na serijalu DV8, a zatim preuzeti serijal Stormwatch, kome će značajno produbiti likove i zaplete. Nastavno na ovaj serijal, Ellis će s crtačem Bryanom Hitchom započeti superherojski serijal Authority, kojeg će odlikovati super-akcijske, filmske sekvence i fantastičan crtež. 1997. godine Ellis počinje raditi svoj najhvaljeniji uradak, priču o novinaru u vrevi američke buduće distopije, serijal Transmetropolitan. Originalno objavljen pod DC -evom etiketom Helix, serijal je nastavljen pod etiketom Vertigo, a osim kvalitete, humora i komentara društva, ostat će zapamćen i kao najuspješniji nesuperherojski strip svog vremena. Transmetropolitan će do 2002. godine narasti na 60 albuma (plus specijali), te će također postati i ostati Ellisov najveći pojedinačni projekt dosad, a vjerojatno i kao uspješnica po kojoj ga poznaju mnogi izvan svijeta stripa.

Ellis će za Vertigo kratko raditi i na serijalu Hellblazer, ali se povlači iz istog nakon jednog odbijenog albuma, te će za Wildstorm pokrenuti još jedan hit-serijal, Planetarij. Na crtežu mu se priključuje John Cassaday, a ovaj će nagrađivani serijal izlaziti od 1999. do 2009. godine, te će ukupno brojiti 29 albuma. U ovom će razdoblju paralelno raditi na više projekata, uključujući revitalizaciju Marvelovog X-Men svemira, a sam će raditi na stripovima Generation X, X-Man i X-Force. Za Wildstorm će objaviti ograničeni dvanaestodjelni serijal Global Frequency, a do 2007. će surađivati i s manje poznatim izdavačim poput Avatar Pressa, Cliffhangera i Homage Comicsa.

Ellis će 2007. godine objaviti i svoj prvi roman, Crooked Little Vein, za HarperCollins pod etiketom William Morrow, a 2013. izlazi mu i Gun Machine (Mulholland Books), detektivski triler koji će doseći prvo mjesto najprodavanijih knjiga New York Timesa. U međuvremenu će za Marvel raditi na serijalu Captain Marvel, a za Image Comics ponovno okuplja staru ekipu s Moon Knighta (Shalvey i Bellaire, za Marvel), te pokreće otvoreni serijal Injection. Ellis će 2015. pokrenuti i novi serijal o Jamesu Bondu, a krasi ga originalni lik iz Flemingovih romana, različit od onog iz filmskih uspješnica. Nakon kratkog povratka Marvelu, Ellis izdaje svoju novelu Normal, odlično kritički prihvaćen triler, a pogotovo se ističe zaplet, humor i društveni komentar sutrašnjice. 2016. godine DC se odlučuje na ponovno pokretanje Wildstorm etikete, te povjerava Ellisu kreaciju nazivnog serijala Wild Storm, kao i uvid u ostale serijale. Još jedan veliki projekt za Ellisa kreće 2017. godine, kad Netflix pokreće svoju veoma popularnu animiranu seriju Castlevania, na kojoj će kroz više sezona Ellis ostati glavni scenarist.

Količina i zapaženost Ellisovog opusa je takva da ju je gotovo nemoguće sažeti u kratku biografiju – samo lista projekata na kojima je radio bi zauzimala više stranica. Ipak, vrijedi napomenuti kako je redovito bio nagrađivan za svoje uratke, a na osnovu njegovih uradaka je snimljeno i više filmova. Jedan od najpopularnijih takvih je Red i Red 2 (s Bruceom Willisom u glavnoj ulozi), a svjetski popularni Ironman i Ironman 3 su dobrim dijelom utemeljeni na Ellisovom Extremis predlošku. Bavio se i pisanjem scenarije za igre, a među igraćom populacijom bit će prepoznate popularne video-igre Hostile Waters, Cold Winter i Dead Space. Osim toga, Ellis je poznat kao govornik na raznim skupovima, od kojih valja istaknuti one o utjecaju interneta na ljudske živote i način razmišljanja, a također je poznat po svojim člancima i kolumnama, pogotovo onima za Reuters, Vice, Esquire i Wired UK.

Na vrh