ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Wilfrid Lupano

Wilfrid Lupano, rođen 26. rujna 1971. u Nantesu, je francuski strip-scenarist. Poznat je po mnogim svojim uratcima, ali izdvajaju se Majmun iz Hartlepoola, Stari prdonje i Ubojica kakvog zaslužuju. Osim po radu u stripu, poznat je i po odbijanju viteške titule za zasluge u kulturi.

Objavljeni naslovi

Wilfrid Lupano je rođen u Nantesu, ali je proveo veći dio svog odrastanja u Pauu. Njegovo djetinjstvo obilježava vrijeme provedeno čitajući stripove svojih roditelja, iako svoju maštovitost i sklonost pisanju duguje prvenstveno role-playing igrama. Radeći kao konobar kako bi financirao studij filozofije i engleske književnosti, upoznaje Rolanda Pignaulta i Freda Campoya, koji će mu postati prijatelji i kreativni partneri. S njima će stvoriti humoristični vestern pod nazivom Little Big Joe za Delcourt 2001., a tu tek počinje njegov kreativni razvoj. Na isti su utjecaj imali i braća Coen, Bertrand Blier, no i različita djela klasične i SF književnosti. Od 2004. do 2009. stvara četverodijelni serijal Alim le tanneur za Delcourt, a za njih kasnije piše i triler Ćao, daci! u 2013. U tom će razdoblju početi raditi i serijal Ubojica kakvog zaslužuju s Yannickom Corbozom na crtežu, zatim Čovjeka koji nije volio vatreno oružje (crtež Paul Salomone) i nagrađivani album Majmun iz Hartlepoola (Jeremie Moreau).

U 2014. godini surađuje s crtačem Paulom Cauuetom i objavljuje prvi album Starih prdonja u izdanju Dargauda. Ovaj je nagrađivani strip bio ogroman hit među čitateljima, ali i kritikom, te je po tom predlošku snimljen i film. Sa Gregoryem Panaccioneom na crtežu iste te godine izbacuje ponovno višestruko nagrađivani album Un ocean d'amour (za Delcourt). 2016. piše serijal za djecu Le Loup en slip, koja mlađim uzrastima na razigran način pokušava predstaviti teme inače namijenjene odraslima. S Mathieuom Laufrayom radi u svijetu legendarnog SF serijala Valerian, a njihov je album nazvan Shingouzlooz Inc.

2016. godine s Laureom Garancher i Mayanom Itoiz osniva udrugu The Ink Link, koja okuplja strip-autore i stavlja njihove vještine na raspolaganje nevladinim udrugama, a s ciljem da lakše prenesu poruke vezane za socijalna pitanja, te probleme okoliša i zdravlja. 2019. odbija primiti vitešku titulu koju dodjeljuje francuska vlada (Chevalier des Arts et Lettres), a u javnom pismu objašnjava kako je razlog tomu neslaganje s politikom vlade Emmanuela Macrona.

Na vrh