ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Xavier Dorison

Xavier Dorison nagrađivani je francuski strip-scenarist, rođen 8. listopada 1972. godine u Parizu.

Objavljeni naslovi

Nakon tri godine poslovne škole, započet će pisati svoj prvi serijal nazvan Treći zavjet, a crtež će potpisati Alex Alice. Ovaj će serijal, prvi album od kojeg izlazi 1997. godine u izdanju Glenata, odmah polučiti veliki uspjeh kod kritike i čitalačke publike, a ova će fantastična avantura o mističnom nazivnom rukopisu biti smještena u europsko 14. stoljeće. Potom će za Humanoides Associes napisati scenarij za serijal Prophet u suradnji s Matthieuom Lauffrayem, a nakon toga će s crtačem Christopheom Becom radi na popularnom serijalu Sanctuaire. Ovaj uspješan niz nastavit će kolaboracijom s crtačem Christianom Rossijem na serijalu WEST (Dargaud, 2003. godina), a kao suscenarist na ovom projektu je i Fabien Nury.

U veoma kratkom razdoblju profesionalnog stvaralaštva, Xavier Dorison postaje nezaobilazno ime u franko-belgijskom stripu. Slijedit će samo novi uspjesi, neki i izvan stripa, pa 2006. godine piše scenarij za dugometražni film Les Brigades du Tigre. Već slijedeće se godine vraća suradnji s Lauffrayem i piše novu uspješnicu, serijal Long John Silver, svojevrstan nastavak svima poznatog Stevensonovog romana Otok s blagom. Ovaj će serijal izlaziti u izdanju Dargauda u razdoblju do 2007. do 2013. godine, a uz naklonost čitatelja, osvojit će i mnoge nagrade, uključujući ulazak u službeni izbor Angoulemea, te prestižnu belgijsku nagradu Saint-Michel 2009. godine. Od iste će godine početi podučavati psianje scenarija na Ecole Emile-Cohl u Lyonu, a u različitim ulogama će često surađivati na mnogim dugometražnim filmovima.

Zapažen će postati i njegov scenarij za prvi albuma dugovječnog serijala XIII Mystery, započet 2008. godine s crtačem Ralphom Meyerom, a s istim će partnerom imati plodnu suradnju i kasnije, počevši sa vikinškim epom Asgard. S Thomasom Allartom radi na serijalu HSE (Human Stock Exchange) od 2012. do 2016. godine, a u tom će razdoblju izbaciti i album Le Maitre d'Armes. Također će zamijeniti scenarista Yvesa Sentea, te nastaviti pisati popularni serijal Thorgal 2014. godine. Nakon toga će završiti scenarij za western Ulysse 1781, vraća se svom iznimno popularnom serijalu Pogrebnik, a kojeg će započeti 2015. godine, ponovno u suradnji s Ralphom Meyerom. Ova živopisna priča o bivšem vojniku u Američkom građanskom ratu, a sad pogrebniku na zapadu Amerike, može se pohvaliti odličnom pričom i likovima, ali i više nagrada u Francuskoj i Belgiji, uključujući i nagradu Saint-Michel.
Na vrh