ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Yves Sente

Yves Sente, rođen 17. siječnja 1964. godine u Uccleu, belgijski je strip-scenarist i urednik. Ovaj nagrađivani autor potpisuje veliki broj albuma u više popularnih i dugovječnih strip-serijala, poput Thorgala, XIII te Blake and Mortimer, a ujedno ga njegov doprinos istima čini i jednim od najprodavanijih scenarista u europskom svijetu stripa.

Objavljeni naslovi

Yves Sente se prvo školuje u Belgiji, no zatim pohađa srednju školu u Americi (Arlington Heights, Illinois), a povratkom u Belgiju studirat će pravo u Bruxellesu, odnosno međunarodne odnose (Louvain-la-Neuve). Odmalena će voljeti strip, pogotovo Jacobsovo remek-djelo, La Marque Jaune, tako da će i sam od 1986. godine početi objavljivati strip-priče u raznim časopisima, uključujući The Wall Street Journal Europe. Potpuno se okreće stripu 1991. godine, kad kao urednik počinje raditi za Le Lombard, jednog od glavnih izdavača u franko-belgijskom svijetu stripa. Kroz svoja poznanstva s mnogim autorima, Sente se počinje baviti i pisanjem scenarija, prvenstveno se specijalizirajući za velike uspješne serijale u kojima su se prehodni autori povukli iz istih, ali stvorit će i dva svoja kraća serijala.

Prvi veći i uspješni scenaristički doprinos dolazi 1998. godine, dok je još radio za Le Lombard – s poznatim crtačem Andreom Juillardom piše scenarij za epizodu u serijalu Blake and Mortimer nazvanu La Machination Voronov. Ova priča, smještena u razdoblje hladnog rata, biva odmah prepoznata među čitalačkom publikom te pohvaljena od kritike, pa će tako napisati još jednu u istom svijetu, Les Sarcophages du 6e continent. Sente samo potvrđuje svoje kvalitete u kolaboraciji s odličnim crtačem Grzegorzom Rosinskim na novom i fantastičnom serijalu La Vengeance du Comte Skarbek, objavljivanom od 2004. do 2008. godine u izdanju Dargauda. S još jednim poznatim crtačem, Francoisom Boucqom, započinje serijal Le Janitor, ponovno za Dargaud, no potom se vraća serijalu Blake and Mortimer albumom Le Sanctuaire de Gondwana, pričom smještenog u Afriku. Otprilike pri završetku prethodnog projekta s Rosinskim, Van Hamme se povlači iz Thorgala, te tako Sente počinje pisati scenarij i za ovaj popularan serijal. Od 2011. godine dodatno širi svoj opus, počevši raditi na još jednom projektu, serijalu XIII s Yourijem Jigounovim. Zadnji uratci su mu Il s'appelait Ptirou, o transatlantskoj avanturi mladog Spiroua, te povijesna drama Cinq branches de coton noir.

Na vrh