ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Zander Cannon

Zander Cannon, rođen 1. studenog 1972. godine u Bostonu, američki je strip-crtač i autor. Njegov rad i doprinos stripu najviše je prepoznat u uratcima poput strip serijala Top 10, Smax i Kaijumax.

Objavljeni naslovi

Zander Cannon počinje profesionalnu karijeru sa stripom The Chainsaw Vigilante, a koji se nadovezuje na glavnu priču o superheroju Ticku Bena Edlunda (izdanje New England Comics). Sredinom 90-ih nacrtat će i napisati fantastični strip The Replacement God, u kojoj je glavni junak bivši rob Knute, a kojeg progone tiranski kralj i njegove barbarske horde. Prvih osam epizoda objavljuje Slave Labor Graphics, zatim slijedećih pet preuzima Image Comics, dok je jedna epizoda Cannonov samizdat pod njegovom etiketom Handicraft Guild.

Krajem stoljeća, Cannon će početi suradnju s Alanom Mooreom i Geneom Ha na stvaranju superherojskog ograničenog serijala Top 10. Glavni će serijal izlaziti od 1999. do 2001. godine u izdanju America's Best Comics, podetiketom Wildstorma (sama također etiketa DC Comicsa). Ova priča o likovima iz 10. policijske postaje grada Neapolisa u kojemu svatko ima natprirodne moći, od ljudi na ulici do njihovih ljubimaca, dobit će nagradu Eisner 2001. godine za najbolji serijal, dok će nakon raditi olovku na ogranku glavne priče, serijalu Smax, te će se priključiti kao scenarist drugoj sezoni ove sage.

U kolovozu 2008. godine, Cannon suosniva Big Time Attic sa Shadi Petosky i kolegom s fakulteta, Kevinom Cannonom. U ovom će okruženju, a u suradnji sa scenaristom Jimom Ottavianijem, nacrtati Bone Sharps, Cowboys, and Thunder Lizards. Petosky potom osniva svoj multimedijalni studio Puny Entertainment, pa iako nazvana po njenom potkrovlju, Big Time Attic postaje partnerstvo preostala dva Cannona. Oni će zajedno raditi više stripova i ilustracijskih projekata, a 2012. godine će pokrenuti digitalni strip-časopis Double Barrel, u kojem će Zander, između ostalog, serijalizirati crtani roman Heck. Od 2015. godine do danas, Cannon radi na velikom serijalu Kaijumax, o otočnom zatvoru za čudovišta, a na kojem radi i kao crtač i scenarist, te već slijedeće godine biva nominiran za još jednu nagradu Eisner.

Na vrh