ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Zidrou

Zidrou, pravim imenom Benoit Drousie, je belgijski strip-scenarist rođen 12. travnja 1962. godine u Anderlechtu. Poznat je po svom bogatom i raznovrsnom opusu, a od njegovih najpoznatijih i najpopularnijih uradaka izdvajaju se L'Eleve Ducobu, Tamara, Lydie, Kabaret Folies Bergere i Shi.

Objavljeni naslovi

Zidrou je prije svega bio učitelj, a to će se odraziti na njegove priče za mlađe uzraste, te uspjeh istih. Nakon studija, 6 godina će i raditi kao učitelj, a u tom će razdoblju raditi za tjednik Tremplin koji se distribuirao u belgijskim školama. Tamo će udružiti snage s crtačicom Carine De Brab, koja mu nudi scenarij za novi serijal Margot et Oscar Pluche. Zatim će sa školovanim odgajateljem Falzarom zajedno osmisliti pustolovine ove glavne junakinje i hiperaktivnog uličnog psa, a tijekom 90-ih objavljivat će ih Casterman. Serijal će kasnije preuzeti Dupuis, te će od 1999. do 2008. izlazit pod naslovom Sac a Puces, a prethodno će biti objavljen u Spirouu.

1992. godine će uz crtača Godija početi stvarati humoristični serijal L'Eleve Ducobu, a počet će ga izdavati Lombard 1995. godine. Ovaj dugovječni serijal o bucmastom dječaku u crno-žutom prugastom džemperu još nije završen, a doživio je, uz ogromnu popularnost među ljubiteljima stripa, i tri dugometražne filmske adaptacije. Osim što je zabavan, ovaj će strip služiti i obrazovanju mlađih generacija, a i sami autori će se susretati sa svojom vjernom publikom u njihovim školama, te, između ostalog, održavati male satove crtanja.

Sredinom 90-ih godine Zidrou će napustiti Tremplin kako bi se pridružio Spirouu, a u ovom će prestižnom časopisu objaviti mnoštvo kratkih priča u suradnji s više crtača (Wasterlain, Saive, Darrase, Duchazeau i mnogim drugima), te serijale poput Le Bossa. Ova će parodija izlaziti od 1997. do 2007. godine uz crtež Philippea Bercovicija, a kao središnjeg lika Zidrou postavlja glavnog urednika Spiroua. U 90-ima će surađivati i s crtačem Jean-Claudeom Fournierom, te će s njim stvoriti humoristični serijal Les Crannibales, a ovih će osam strip-albuma o obitelji kanibala izlaziti od 1999. do 2005. Drugi veliki uspjeh mu dolazi s likom Tamare, koju stvara s crtačem Christianom Darasseom 2001., a počet će izlaziti u Spirouu. Tamaru će kasnije objavljivati Dupuis kroz 16 albuma, a prati (ne)zgode tinejdžerice sa samo 20 ili 30 kilograma viška. Tamara živi s majkom Amandineom i brazilskim očuhom Chicom, te Chicovom kćeri Yoli koju Tamara voli kao pravu sestru. Ovaj popularni humoristični serijal Zidrou radi paralelno s drugim projektima, a doživjet će i dvije uspješne filmske adaptacije.

Ipak, Zidrou će stvarati stripove i za druge čitateljske ukuse, te će s više crtača i u više stilova objaviti velik broj crtanih romana, najčešće u izdanju Dargauda. Tako će s crtačem Jordijem Lafebreom objaviti povijesnu priču Lydie 2010., te diptih Odjel za poroke 2014. godine. S Francisom Porcelom istražuje povijesne teme, prvo s pričama Kabaret Folies Bergere i Dvorska luda, zatim s pustolovnom pričom Chevalier Brayard, a potom će zajedno objaviti i znanstveno-fantastični serijal Les Mentors za Bamboo 2019. S Oriolom Hernandezom će stvoriti Medvjeđu kožu, a zatim i Mrtve prirode u kojima istražuje svijet umjetnosti i umjetnika. Sa španjolskim crtačem Arnom Moninom će objaviti album Merci i diptih Posvojenje, oba u izdanju Bambooa, a s Benoitom Springerom će stvoriti crtane romane mračnijih tema za odraslu publiku – Lijepo putovanje za Dargaud 2013., L'Indivision (Futuropolis, 2015.) i La Petite Souriante koji izlazi u izdanju Dupuisa 2018. godine. S Joseom Homsom se 2017. upustio u fantastičnu avanturističku sagu Shi, a koja se proteže kroz dva stoljeća u Engleskoj (izdanje Dargauda).

Ovo je, naravno, samo jedan dio bogatog Zidrouvog opusa. Njegov raznovrstan repertoar čini ga savršenim izborom za bilo koji uzrast, ukus i tip čitatelja, a mnoge filmske adaptacije njegovih djela su ga samo dodatno približile široj publici. Uz široku popularnost kod čitatelja i kritike, Zidrou je primio i više nagrada za svoj rad, a između ostalih se izdvajaju nagrade Saint-Michel i Diagonale za L'Eleve Ducobu, Posvojenje i Lydie.